Investigație despre palatul de 100 de miliarde de ruble al lui Putin

0

După arestarea principalei figuri a opoziției rusești Alexei Navalnîi, fundația lui anti-corupție (FBK) a publicat o nouă investigație despre un palat construit pentru președintele Rusiei Vladimir Putin în Gelendzhik – o stațiune la Marea Neagră.

Este cea mai secretă și mai bine păzită facilitate din Rusia, fără exagerare. Nu ete un conac de țară, nu e o cabană, nu e o rezidență, ci un întreg oraș, un regat, mai bine zis. Are garduri impenetrabile, propriul port, propriul aparat de securitate, o biserică, propriul sistem de acces, este interzis zborul avioanelor pe deasupra domeniului și are chiar și propriile frontiere unde se face controlul documentelor.

Este ca un stat separat în interiorul Rusiei. Iar în acest stat, ca și în Rusia, este un singur țar. Putin.

Într-un video de două ore ( și în articolul care îl acompaniază), Navalnîi și echipa sa povestesc istoria rezidenței și arată imagini interioare și planuri ale clădirilor. Conform FBK, o sută de miliarde de ruble (1,35 miliarde de dolari) au fost cheltuiți pentru construcție.

„Ni s-a spus că e imposibil. Că este cel mai mare secret, cea mai păzită zonă a Rusiei. Dar am muncit din greu și am reușit. Astăzi vă vom arăta cel mai mare secret al lui Putin – palatul său. Pe dinafară și pe dinăuntru. Publicăm planurile arhitecturale, de la aranjatul mobilei la gurile de ventilație. Fiecare cameră, fiecare coridor, fiecare metru pătrat din acest palat este pe domeniul public. Dar, de acum încolo, milioane de cetățeni ruși vor putea să viziteze casa lui Vladimir Putin”, spun cei din echipa lui Navalnîi.

Investigația FBK „Un palat pentru Putin” a avut un milion de vizualizări în mai puțin de o oră de la publicare, conform purtătoarei de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Yarmish.

Acum filmul are 80 de milioane de vizualizări

Navalnîi a fost arestat imediat după aterizarea în Rusia, venind după tratamentul urmat într-un spital german, în urma unei încercări de otrăvire atribuite serviciilor secrete rusești. Arestarea sa a dus la proteste în toată Rusia, urmate de arestări și intervenții în forță ale poliției. De asemenea, pe tot teritoriul Rusiei, rețelele de socializare sau chiar internetul au fost oprite pentru a opri chemările la proteste sau chiar protestele pe internet.

Filmul despre palatul lui Putin îl puteți vedea AICI

Deja ai votat!
se încarcă...