Israel: Prima doză de vaccin a redus cu 60% spitalizările la persoanele de peste 60 de ani

Efectele complete ale vaccinului anti-Covid Pfizer încep să se vadă la o lună după administrarea serului, însă Israelul anunță o scădere semnificativă a infectărilor chiar mai devreme de atât, scrie Times of Israel.

Comunitatea internațională privește cu atenție spre Israel – țara care a vaccinat până acum cel mai mare procent din populație (aproape 42% potrivit Our World in Data) – pentru obține date despre efectele timpurii ale imunizării împotriva Covid-19.

O scădere a internărilor în spitale apare destul de rapid după vaccinare, sugerează organizația Maccabi Healthcare în ultimul său raport. Spitalizările încep să scadă brusc la 18 zile după ce oamenii au primit prima doză de vaccin.

Până în ziua 23 – adică la 2 zile după administrarea rapelului – s-a înregistrat o scădere cu 60% a spitalizărilor în rândul persoanelor vaccinate, cu vârsta de peste 60 de ani, arată datele studiului realizat de Maccabi, după monitorizarea a 50.777 de persoane.

„Acestea sunt date foarte importante. Are un impact, deoarece pe fondul unor rate ridicate de infectare și răspândirea noilor tulpini, este greu de văzut influența vaccinării asupra lucrurilor doar din cifrele generale. Oferind o perspectivă asupra internărilor în rândul persoanelor în vârstă care au fost vaccinate, aceste date sunt valoroase”, a declarat Galia Rahav, șefa secției de boli infecțioase a celui mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center.Cu toate acestea, ea a avertizat că scăderea spitalizărilor se poate datora și tendinței persoanelor nou vaccinate de a respecta regulile anti-pandemie.

Potrivit datelor Maccabi Healthcare, la 13 zile de la vaccinare, rata de infectare în rândul persoanelor imunizate de peste 60 de ani era similară cu cea a persoanelor nevaccinate, din același segment de vârstă.

Însă apoi, până în ziua 23, au existat 18 infecții zilnice în rândul celor nevaccinați și doar șase la cei vaccinați.

Deja ai votat!