spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalCe se întâmplă în Rusia după protestele de sâmbătă

Ce se întâmplă în Rusia după protestele de sâmbătă

Un calm apăsător s-a așternut peste Rusia după protestul istoric de sâmbătă, scrie ziaristul Vlad Ursulean, de la Casa Jurnalistului, într-o postare pe Facebook.

Au fost peste o sută de mii de protestatari în 120 de orașe, din Siberia înghețată până la Moscova și New York. Putin i-a numit “teroriști” spălați pe creier de rețelele sociale.
Aproape 4000 de oameni au fost arestați după proteste. Mulți au fost eliberați rapid, dar alții sunt vânați chiar acum de securiști, pe măsură ce îi identifică din filmări.
În orașele mici a fost în general pașnic – oamenii se cunosc între ei și polițiștii au fost chiar prietenoși. Dar în orașele mari a fost bătaie. Din Vladivostok până la Sankt Petersburg, poliția a intervenit agresiv de la începutul protestului. Sunt nenumărate înregistrări cu acte de brutalitate, dar și cu cetățeni care le țin piept, ripostează sau chiar sar ei la bătaie.
Un tânăr cecen a devenit celebru după ce a bătut de unul singur mai mulți polițiști echipați și apoi a reușit să scape.
Protestatarii nu sunt toți tineri liberali pro-occidentali, ca la unele demonstrații din anii trecuți, ci o coaliție pestriță de grupuri sociale care s-au săturat de represiune.
42% dintre protestatari au ieșit pentru prima oară în stradă, iar vârsta medie e 31 de ani, conform sociologului Alexei Zakharov.
Zeci de milioane de ruși au urmărit evenimentele live pe Internet, în ciuda încercărilor de cenzură. Chemările la protest s-au viralizat mai întâi pe TikTok, care are cel mai rapid algoritm, dar apoi 38% dintre ele au fost șterse la cererea autorităților. Cenzorul rus susține că Youtube și VKontakte au blocat 50% dintre apeluri, iar Instagram 17%.
40 de jurnaliști au fost arestați, dar presa locală a reușit să relateze cinstit protestele, iar canalele independente au ajuns la o audiență care rivalizează propaganda de stat.
Investigația lui Navalnîi despre palatul lui Putin se apropie de 100 de milioane de vizionări.
Cu toate astea, doar 2% din ruși spun că ar vota cu Navalnîi, conform unui studiu din noiembrie a centrului Levada (nu e vorba de propaganda statului, ci de sociologi recunoscuți internațional). Iar 55% dintre ruși îl numesc pe Putin ca fiind alegerea lor.
Asta în contextul în care puțină lume crede că Navalnîi ar fi lăsat să candideze.
Navalnîi rămâne după gratii și sunt anunțate proteste în fiecare weekend până când Navalnîi este eliberat.
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.7 ° C
12.8 °
11.6 °
93 %
1.7kmh
56 %
joi
17 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...