Noi arestări după protestele din Rusia. Președintele american îl sună pe Putin

Imaginea zilei este de la mitingul din Krasnoiarsk-Siberia, ude forțele de ordine au înconjurat manifestanții

Numărul persoanelor reținute la proteste a trecut de 4.400. Cele mai multe arestări sunt în Moscova – aproape 1.400, Sankt Petersburg – peste 960, în Krasnoiarsk – 194 și Nijni Novgorod – 164.

Forțele de ordine acționează dur, deși printre cei arestați sunt mulți adolescenți, bătrâni, jurnaliști și reprezentanți ai filialelor regionale ale ONG-ului lui Navalnîi. Sunt multe relatări că persoanele, fie ele și jurnaliști, sunt ridicate și duse la poliție fără nicio explicație.

Soția și fratele lui Alexei Navalnîi, principalul oponent al lui Putin, acum în arest, au fost reținuți și ei de forțele de ordine rusești.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a cerut președintelui Putin eliberarea lui Navalnîi într-o convorbire telefonică.

Secretarul american de stat Antony Blinken a condamnat violențele forțelor de ordine ruse împotriva protestatarilor care au ieșit pe străzile orașelor să ceară eliberarea lui Alexei Navalnîi.

„Statele Unite condamnă folosirea repetată de către autoritățile ruse a tacticilor dure împotriva protestatrilor pașnici și a jurnaliștilor, pentru a doua săptămână la rând. Reînnoim apelul către Rusia să-i elibereze pe cei arestați pentru că și-au exercitat drepturile, inclusiv a lui Alexei Navalnîi”, a transmis Antony Blinken pe Twitter.

De asemenea, observatorii OVD-Info, o organizație non-guvernametală care monitorizează manifestații, spun că au primit rapoarte despre metode violente de anchetare a celor reținuți, un avocat bruscat și un protestatar care a fost rănit la picior cu o armă.

Într-un video este surprinsă o scenă în care doi polițiști țin un protestatar imobilizat la pământ, stând cu genunchii pe el, iar acest spune „Nu pot să respir, băieți”. 

Iulia Navalnaia a fost arestată la manifestaţia în susţinerea soţului său de sâmbăta trecută, între alţi peste 4.000 de protestatari.

Poliţia a închis complet centrul oraşelor Moscova şi Sankt Petersburg.

Deja ai votat!