vineri, iunie 9, 2023
AcasăInternaționalVaccinul rusesc Sputnik are o eficiență de 91,6% - studiu verificat de...

Vaccinul rusesc Sputnik are o eficiență de 91,6% – studiu verificat de cercetători străini

Vaccinul Sputnik V a avut o eficiență de 91,6% în prevenirea îmbolnăvirii cu Covid-19, potrivit rezultatelor testelor clinice de fază finală, rezultate verificate de alți cercetători și publicate în cunoscuta revistă medicală internațională The Lancet.

Oamenii de știință spun că rezultatele testelor de faza a III-a înseamnă că lumea are o altă armă eficientă contra pandemiei și justifică, oarecum, decizia Moscovei de a începe campania de vaccinare înainte de publicarea datelor finale, notează Reuters.

Rezultatele, adunate de Institutul Gamaleya ce a dezvoltat și testat vaccinul, sunt consistente cu datele de eficacitate din fazele anterioare ale testelor clinice ce au început în Moscova în septembrie.

”Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru graba nepotrivită, pentru scurtăturile folosite și pentru lipsa transparenței”, spun în articolul din Lancet, profesorul Ian Jones de la Universitatea Reading și profesorul Polly Roy de la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra.

”Dar rezultatul publicat aici este clar, iar principiul științific al vaccinării este demonstrat. Un alt vaccin poate intra acum în lupta de reducere a incidenței Covid-19”, au spus cei doi oameni de știință, care nu au fost implicați în testele clinice.

Testele s-au bazat pe date de la 19.866 de voluntari, dintre care un sfert au primit un produs placebo, afirmă autorii studiului.

De când au început testele din Moscova, au fost consemnate 16 cazuri de Covid-19 simptomatic la cei care au primit vaccinul și 62 în rândul celor din grupul placebo.

Asta arată că vaccinul administrat în două doze, fiecare bazată pe doi vectori virali diferiți, administrate la 21 de zile distanță, are o eficiență de 91,6% împotriva infecției simptomatice cu Covid-19.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.8 ° C
18.6 °
12.2 °
77 %
2.6kmh
97 %
vin
25 °
sâm
26 °
Dum
22 °
lun
14 °
mar
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Important e că avem internet de viteză. Și e și ușor de reparat.

EDITORIAL

Luna în curs a debutat cu vești ce se vor mai degrabă corecte decât bune. Pentru că nu e nimic bun în faptul că...

EPIGRAMA ZILEI

Când despre-a lui iubită a aflat Că a umblat hai-hui și s-a … umflat, S-a supărat un pic și-a făcut bot Dar oful i-a trecut imediat După ce...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...