marți, martie 19, 2024
AcasăInternaționalRusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Rusia a anunțat că își retrage trupele de la granița cu Ucraina

Rusia a anunțat joi că își a retrage trupele din apropierea graniței cu Ucraina și Crimeea, considerând finalizate exercițiile militare pe care le-a desfășurat în zonă, relatează Euronews.

„Trupele și-au demonstrat abilitatea de a asigura o apărare de încredere a țării. Așadar am decis să închei inspectarea activităților din districtele militare din sud și vest” din vecinătatea Ucrainei, a declarat ministrul rus al apărări Serghei Șoigu într-un comunicat de presă.

Acesta a precizat că trupele se vor întoarce la bazele lor până pe 1 mai, nefiind însă clar dacă ordinul vizează toate trupele masate de Rusia la granița sa cu Ucraina în ultima lună, potrivit Reuters.

Josep Borrell, diplomatul șef al Uniunii Europene a declarat luni că Rusia a transferat în jur de 100.000 de soldați în apropierea graniței sale sudice.

Joi dimineață, ministrul de externe ucrainean a făcut apel la aliații occidentali să arate că sunt pregătiți să pedepsească Moscova cu noi sancțiuni, inclusiv cu excluderea Rusiei din sistemul global de plăți bancare SWIFT, pentru a descuraja Kremlinul să recurgă la și mai multe forțe militare.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de intensificarea ciocnirilor în Donbas, unde trupe ucrainene luptă cu separatişti sprijiniţi de Rusia, într-un conflict despre care Ucraina afirmă că s-a soldat cu 14.000 de morţi începând din 2014.

Ucraina, aliaţii săi occidentali şi NATO au acuzat Rusia de masare ‘provocatoare’ de trupe la frontiera estică a Ucrainei şi în Crimeea. La rândul său, Rusia a denunţat ‘activitatea provocatoare’ a Statelor Unite şi NATO în regiunea Mării Negre.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...