spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalJoe Biden și Vladimir Putin față în față. Prima confruntare între cei...

Joe Biden și Vladimir Putin față în față. Prima confruntare între cei doi președinți are loc astăzi la Geneva

Joe Biden și Vladimir Putin vor avea miercuri, la Geneva, prima întâlnire față în față de la instalarea liderului democrat la Casa Albă, CNN vorbind despre unul dintre cele mai importante summit-uri din ultima perioadă și asta nu doar pentru că relațiile dintre cele două superputeri care împreună dețin 90% din arsenalul nuclear au ajuns într-un punct critic.

Cei doi președinți vor avea discuții care amintesc cumva de confruntările istorice din era Războiului Rece, cele două națiuni aflându-se, din punct de vedere strategic, la răscruce, iar dacă aceste vremuri dificile nu sunt gestionate cu atenție ar putea duce la o escaladare a tensiunilor pe un nou câmp de bătălie: spațiul cibernetic.

În același timp, este primul mare test de politică externă pe care îl dă Joe Biden.

Cert este că întâlnirea nu va fi una prietenoasă, notează şi BBC. Rusia a inclus recent SUA pe lista statelor neprietene, nivelul relațiilor bilaterale ating un nou minim istoric. Acestea au cunoscut o degradare constantă după anexarea Crimeii de către Federația Rusă și sancțiunile impuse de SUA unor oficiali ruși, urmată de scandalul amestecului în alegerile americane. În prezent, notează BBC, doi foști pușcași marini americani sunt închiși în Rusia, unul dintre ei fiind condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

În cadrul summit-ului, Biden va pune accentul asupra diplomației, atacurilor cibernetice și asupra cazului Navalnîi, relatează Euronews.

Biden ar mai viza progrese în discuțiile despre un nou acord privind controlul armelor, după ce Rusia a acceptat o prelungire cu 5 ani a actualului acord.

Președintele american intenționează să abordeze și problema atacurilor cibernetice, dar și tratamentul la care Rusia îl supune pe opozantul lui Putin, Alexei Navalnîi, condamnat și închis la începutul anului după tentativa de otrăvire de anul trecut.

În plus, întâlnirea are loc după ce președintele american Joe Biden afirma că omologul său rus este un ”ucigaș”, un om fără suflet.

Kremlinul a prezentat summitul de la Geneva ca pe o reușită în sine. ”Summit-ul este important ca simbolistică a puterii, pentru că pune Rusia în aceeași ligă cu SUA, iar Putin nu este indiferent la simbolism”, notează BBC.

Sursa foto: Hotnews

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...