spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalDe ce unii oameni nu fac Covid deși toți în jur sunt...

De ce unii oameni nu fac Covid deși toți în jur sunt bolnavi

Oamenii de știință au o explicație pentru faptul că aproape 15% dintre oameni pot respinge virusul SARS-CoV-2 fără să manifeste simptome.

 

​Există cazuri în care o persoană nu a fost testată pozitiv pentru Covid-19, chiar dacă toți din jur erau bolnavi. Oamenii de știință au găsit acum o explicație. Aceste persoane au o memorie imunitară care face ca, în momentul în care virusul SARS-CoV-2 intră în organism, el este eliminat de celulele T ale sistemului imunitar în stadiul incipient, astfel încât testele PCR și anticorpii au un rezultat negativ, scrie “The Guardian”.

Aproximativ 15% dintre lucrătorii din domeniul sănătății care au fost monitorizați, la Londra, în timpul primului val al pandemiei, par să se încadreze în acest scenariu.

Descoperirea cercetătorilor ar putea deschide calea pentru o nouă generație de vaccinuri care vizează răspunsul celulelor T, care ar putea produce o imunitate mult mai durabilă.

Leo Swadling, imunolog la University College London și autor principal al studiului, spune că până acum nu se știa dacă aceste persoane au reușit să evite complet virusul sau l-au eliminat în mod natural, înainte ca acesta să fie detectabil prin teste de rutină.

În ciuda unui risc ridicat de expunere, 58 de participanți la studiu nu au fost testați pozitiv pentru Covid-19 niciodată. Cu toate acestea, probele de sânge au arătat că aceștia au avut o creștere a celulelor T care au reacționat împotriva Covid-19, în comparație cu probele prelevate înainte de apariția pandemiei și în comparație cu persoanele care nu au fost expuse deloc la virus. Au avut, de asemenea, creșteri ale unui alt marker sanguin al infecției virale.

Studiul sugerează că un subgrup avea deja celule T de memorie de la infecții anterioare cu alte coronavirusuri sezoniere care provoacă răceli comune și care i-au protejat de Covid-19.

Aceste celule imunitare „adulmecă” proteinele din mecanismul de replicare – o parte a Covid-19 împărțită cu coronavirusurile sezoniere – iar la unii oameni acest răspuns a fost suficient de rapid și de puternic pentru ca infecția să fie eliminată în cel mai timpuriu stadiu. „Aceste celule T preexistente sunt pregătite să recunoască SARS-CoV-2”, a spus Swadling.

Imunitate pentru ani de zile

Alexander Edwards, profesor asociat în tehnologie biomedicală la Universitatea din Reading, a declarat că studiul relevă că participanții au avut „suficientă expunere la virus pentru a activa o parte a sistemului imunitar, dar nu suficientă pentru a prezenta simptome, a detecta niveluri semnificative de virus sau declanșa un răspuns cu anticorpi”.

Descoperirea este importantă deoarece răspunsul imun dat de celulele T relevă o imunitate de durată mai lungă, de obicei de ani, mai degrabă decât luni, în comparație cu anticorpii. Aproape toate vaccinurile Covid-19 existente se concentrează pe activarea anticorpilor împotriva proteinei care ajută SARS-CoV-2 să intre în celule. Acești anticorpi neutralizanți oferă o protecție excelentă împotriva bolilor severe. Cu toate acestea, imunitatea scade de-a lungul timpului.

În schimb, răspunsul celulelor T nu tinde să se estompeze la fel de repede și „ține minte” și alte coronavirusuri, ceea ce înseamnă că un vaccin care ar viza și această regiune a sistemului imun ar proteja probabil împotriva noilor tulpini – și, eventual, chiar împotriva unor variante complet noi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...