marți, aprilie 16, 2024
AcasăInternaționalNegocieri în direct pentru noul guvern bulgar

Negocieri în direct pentru noul guvern bulgar

Kiril Petkov, copreşedinte al formaţiunii “Continuăm Schimbarea”, care a câştigat alegerile de duminică din Bulgaria cu un puternic mesaj anticorupţie, a anunţat ieri dimineaţă principalele linii directoare ale noii guvernări. Petkov va fi, cel mai probabil, noul premier al Bulgariei.

Petkov trebuie să facă alianţă cu alte partide pentru a avea majoritate în Parlament, însă a exclus ca din nouă coaliţie să facă parte partidele corupte, cum sunt GERB, fostul partid de guvernare, şi formaţiunea minorităţii turce.

Petkov a anunţat, ieri, că intenţionează să transmită în direct pe internet negocierile pentru formarea noii majorităţi. „Va fi benefic pentru poporul bulgar să audă care sunt politicile şi care sunt diferenţele pe care le dezbatem. Ar trebui să fie clar că nu există înţelegeri de culise şi discuţii la marginea legii. Toată lumea ar trebui să ştie că avem un obiectiv naţional comun”, a subliniat Petkov, citat de nova.bg.

El a subliniat că există două linii roşii peste care formaţiunea sa nu va trece. El cere reforma Comisiei pentru combaterea corupţiei şi confiscarea bunurilor dobândite illegal, precum şi înlocuirea procurorului general Ivan Geshev.

„Lucrul optimist este că avem o mare majoritate de oameni care doresc schimbarea de data aceasta. În mod clar, începem să vedem că există mai multe puncte de contact decât puncte de divizare”, a explicat Petkov.

Fără “omul meu – omul tău”

El a enunţat şi pe ce criterii vor fi instalaţi noii miniştri şi demnitari. „Nu putem vorbi despre nume fără să fi definit ce ar trebui să facă această persoană sau ce caracteristici, succese, biografie personală ar trebui să aibă. Cel mai important lucru este să nu intrăm în discuţii de genul «omul meu – omul tău». Ideea este că trebuie să facem echipa A a Bulgariei. Fiecare dintre partenerii noştri de coaliţie are dreptul de a propune o astfel de persoană”, a explicat viitorul premier.

Partid nou, cu oameni şcoliţi în SUA

El a enunţat principala linie de acţiune a viitorului guvern: „Cred că în Bulgaria nu ar trebui să existe niciun hoţ care să simtă că va fi nepedepsit, care să folosească ilegal fonduri publice. Facem o lustraţie hoţilor. În calitate de parlamentar, nu pot băga pe nimeni la închisoare. Dar există o linie roşie – una este că procurorul general trebuie înlocuit”, a explicat Petkov.

Formaţiunea ”Continuăm Schimbarea”, condusă de doi întreprinzători şcoliţi în SUA şi care sunt miniştri în actualul guvern interimar, a depăşit cu mult prognozele din sondaje şi a obţinut peste 25% din voturi, conform rezultatelor parţiale după numărarea a 75% din buletinele de vot. Locul doi a fost ocupat de partidul conservator GERB al fostului premier Boiko Borisov, cu circa 22% din voturi.

Voturile din străinătate ar putea să mărească şi mai mult avansul noii formaţiuni conduse de Kiril Petkov şi Assen Vassilev, aproape novici în politică, dar care au ştiut să se prezinte ca exponenţi ai unei mişcări anticorupţie, după ce alte partide noi – apărute în urma protestelor de anul trecut împotriva lui Borisov – şi cu un mesaj similar nu au reuşit să formeze o majoritate după alegerile din aprilie şi iulie.

Kiril Petkov, care aspiră la postul de premier, a declarat că doreşte negocieri “transparente” cu alte două formaţiuni ce s-au afirmat tot prin mesajul anticorupţie, respectiv coaliţia de dreapta Bulgaria Democratică (6%) şi partidul antisistem ”Există un Astfel de Popor” (10%). Acesta din urmă, condus de cântăreţul Slăvi Trifonov, s-a prăbuşit acum la urne după ce câştigase alegerile din iulie. Partidul Socialist, de asemenea cu circa 10% din voturi, este un alt partener de neocolit într-o asemenea formulă de coaliţie.

În schimb, partidul GERB şi cel al minorităţii turce (MDL, 14%) sunt excluse din discuţii, ca urmare a practicilor de corupţie ce li se reproşează din perioada de un deceniu când Boiko Borisov a fost la putere.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.8 ° C
13.9 °
11.6 °
73 %
5.8kmh
75 %
mar
14 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...