duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăInternaționalLiderii europeni susțin aderarea Ucrainei la UE, dar nu în procedură de...

Liderii europeni susțin aderarea Ucrainei la UE, dar nu în procedură de urgență

Liderii europeni, care s-au reunit în cadrul Summit-ului Consiliului European de la Versailles, au convenit la summit-ul de la Versailles să susțină aderarea Ucrainei la UE, dar nu în procedură de urgență aşa cum a cerut președintele Volodimir Zelenski, relatează Politico. Vineri, liderii UE au condamnat Rusia pentru „agresiune militară neprovocată și nejustificată” împotriva Ucrainai și au promis sprijin pentru Kiev și pentru refugiații care fug de război.

Potrivit Digi24, într-o declarație publicată liderii europeni „au recunoscut aspirațiile europene și alegerea europeană a Ucrainei” și au remarcat că cererea de aderare a acesteia a fost transmisă „rapid” Comisiei Europene pentru etapa inițială a procesului îndelungat prin care va fi declarată țară candidată și va începe negocierile de aderare. „În așteptarea acestui lucru și fără întârziere, ne vom consolida și mai mult legăturile și ne vom aprofunda parteneriatul pentru a sprijini Ucraina să-și urmeze calea europeană. Ucraina aparține familiei noastre europene, se arată în declarația publicată în cursul nopții.

Deși declarația a exprimat fără echivoc intenția UE de a ajuta Ucraina, inclusiv prin asistență politică și financiară și protecție temporară pentru refugiați, ea nu a oferit garanția de aderare pe care o solicitase Zelenski, comentează Politico.

Mai multe țări UE, în frunte cu Olanda, spun că nu există nicio modalitate de a scurta procesul de aderare, nici măcar în cazul Ucrainei, invadată de Rusia. Premmierul olandez Mark Rutte a spus că evaluarea Comisiei „va dura timp – luni, poate ani, până să ajungă la un rezultat”.

Președintele francez Emmanuel Macron a spus că UE trebuie să trimită un „semnal puternic” de sprijin pentru Ucraina, dar a exclus posibilitatea ca țara să adere la bloc ul comunitar în curând.

Liderii europeni au promis însă alte forme de ajutor pentru Ucraina. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a vorbit despre o asistență suplimentară de 500 de milioane de euro prin așa-numita Facilitate europeană pentru pace a UE, care este utilizată pentru a oferi ajutor militar Kievului.

Liderii europeni au promis, de asemenea, că vor ajuta la reconstrucția Ucrainei după război.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.3 ° C
5.6 °
3.3 °
91 %
1.7kmh
100 %
Dum
5 °
lun
3 °
mar
4 °
mie
4 °
joi
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei care știau că vine zăpada s-au răsturnat înainte, preventiv, că iarna nu-i ca vara.

EDITORIAL

Botoșăneanul Marius Budăi a anunțat mândru că a reușit să rezolve cu pensiile. După mărirea de doar 12.5%, Budăi declară senin că nu a...

GÂNDUL ZILEI

Aș putea, de bună seamă, Să-l ajung pe Păstorel Însă nu la epigramă, Poate doar la … Ottonel -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...