spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalUcraina şi Rusia se îndreaptă spre un plan de pace

Ucraina şi Rusia se îndreaptă spre un plan de pace

Ucraina şi Rusia ar fi făcut progrese semnificative în cursul negocierilor, îndreptându-se spre un plan de pace în 15 puncte, care ar garanta încetarea focului şi retragerea trupelor ruse dacă autorităţile de la Kiev se angajează să adopte un stat de neutralitate pentru Ucraina, relevă miercuri cotidianul Financial Times (FT), citat de EFE.

Ziarul britanic, care citează trei surse implicate în negocierile dintre Kiev şi Moscova, subliniază că delegaţiile cele două ţări au discutat luni despre acest proiect de acord, conform căruia Ucraina renunţă să mai adere la NATO şi să găzduiască baze militare străine, în schimbul unor garanţii de securitate din partea unor state precum SUA, Turcia sau Marea Britanie.

Potrivit agerpres, atât problema garanţiilor de protecţie din partea ţărilor occidentale, cât şi viitorul statut al teritoriilor ucrainene ocupate de Rusia în 2014 şi ulterior, reprezintă obstacole importante în desfăşurarea discuţiilor. Kievul insistă asupra unui model „propriu” de neutralitate pentru Ucraina şi nu doreşte să accepte unul inspirat din exemplele Suediei şi Austriei – aşa cum pretinde a priori Moscova -, deşi se arată dispus să renunţe la aspiraţia sa de a adera la NATO.

Tratat de pace în 15 puncte

Planul în 15 puncte prevede că Ucraina poate să-şi menţină forţele armate, dar trebuie să rămână în afara oricăror alianţe militare cu alte ţări. În acelaşi timp, conform surselor FT, Kievul trebuie să garanteze unele drepturi pentru limba rusă în Ucraina, a cărei utilizare este larg răspândită, deşi ucraineana rămâne singura limbă oficială.

Proiectul abordează şi aspecte umanitare, potrivit unui consilier al preşedintelui Zelenski, citat de FT, care recunoaşte că Kievul ar fi dispus să abordeze separat statutul Crimeii şi pe cel al teritoriilor din Donbas, a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova înainte de declanşarea invaziei la 24 februarie.

Acest acord ar avea în vedere în orice caz retragerea trupele ruse din teritoriile ucrainene ocupate după 24 februarie, potrivit EFE. Preşedintele Ucrainei a invitat miercuri SUA să creeze o nouă alianţă – United for Peace -, relatează publicaţia ucraineană ‘Zerkalo nedeli’, potrivit sursei citate.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...