sâmbătă, mai 28, 2022
AcasăInternaționalGermania vrea să devină independentă, în acest an, de importurile de petrol...

Germania vrea să devină independentă, în acest an, de importurile de petrol și cărbune din Rusia

Anunțul guvernului rus că pe viitor va dori să furnizeze gaz doar cu plata în ruble a pus sub presiune guvernul federal german. Importurile de gaze rusești reprezintă peste jumătate din consumul german de gaze. Potrivit HotNews, înlocuirea acestui volum nu ar fi posibilă pe termen scurt. Însă ministrul federal al Economiei, Robert Habeck (Verzi), a anunțat că Germania vrea să devină practic independentă, în acest an, de importurile de petrol și cărbune din Rusia.

Habeck spune, citat de rbb24.de, că a luat deja măsuri pentru a reduce dependența Germaniei de importurile rusești de energie, după atacul Rusiei asupra Ucrainei. „Până la jumătatea anului 2024”, țara ar vrea să fie „în mare măsură independentă” de gazul rusesc, de exemplu prin extinderea accelerată a capacităților de gaz natural lichefiat. Totuși, acest lucru durează mult mai mult decât, de exemplu, reducerea importurilor de petrol sau cărbune din Rusia.

„40 % din gazul pe care îl consumăm în Germania este folosit pentru comerț și industrie”

Anke Tuschek, membră a consiliului executiv al Asociației Federale a Industriilor Energiei și Apei (BDEW), face precizari cu privire la redistribuirea, pe termen scurt, a cantității de gaz, cu ajutorul rețelei europene. „Dar ar fi deja o provocare, pentru că 40 % din gazul pe care îl consumăm în Germania este folosit pentru comerț și industrie, complet independent de perioada de încălzire”. 

Tendința este spre GNL, pentru care există numeroase terminale, în toată Europa. În Germania, totuși, nu există suficiente terminale și facilități de stocare adecvate pentru gazul lichefiat, a mai precizat experta BDEW.

Potrivit lui Tuschek, gazul rusesc este în prezent transportat în Europa prin conductele Nord Stream 1, Yamal și Transgas. În liniile operatorilor de rețea, acesta se amestecă cu gazul din alte conducte – deci nu există „gaz rusesc” pentru clienții finali. Mai degrabă, furnizorii și-ar lua partea lor din cantitatea totală pe care au cumpărat-o anterior de la comercianți sau de la bursa de energie.

Există contracte pe termen lung și pe termen scurt, mai explică Tuschek. Dar toate au un lucru în comun: plata se face în euro sau dolari. „Nu știm ca rublele să fi fost fost convenite în mod explicit”.

Ceea ce a amenințat acum Kremlinul este o schimbare unilaterală a contractului. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) a anunțat deja că nu va accepta acest lucru.

Planul de urgență

Dacă partea rusă își pune în aplicare amenințarea și oprește livrările, va intra în vigoare un plan de urgență în mai multe etape. „În cazul unei penurii naționale de gaze naturale, Agenția Federală de Rețea ar fi desemnată distribuitorul federal”, a precizat Ministerul Afacerilor Economice din Brandenburg.

Agenția Federală de Rețea se asigură apoi că, împreună cu operatorii de rețea, gazul ajunge în punctele importante și la “clienții protejați”. Termenul este folosit în toată Europa. În sezonul de încălzire, aceștia sunt clienți care beneficiază de încălzire, servicii sociale, spitale, etc.

Un plan de urgență a fost deja întocmit în septembrie 2019, relatează Karlsruher Insider.de. Există în total trei niveluri, care pot fi declarate de guvernul federal în caz de urgență: timpuriu, de alertă și de urgență. În ultima fază apare o lipsă acută de gaz, prin urmare statul intervine și reglementează alocarea resurselor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
17.7 ° C
17.8 °
16.7 °
88 %
0.6kmh
100 %
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
22 °
mar
23 °
mie
24 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

După ce tot spui sănătate la stat ca la privat și treci pe la spital.

EDITORIAL

După ce în urmă cu aproape un an și jumătate lansa în eter un reușit videoclip muzical mustind de cultură și patriotism local intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Cu sâni mari, cu glezne fine Și fuste de-un sfert de cot, Ele spun că-arată bine, Eu spun că arată ... tot! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...