joi, martie 28, 2024
AcasăInternaționalPartidul cancelarului german social-democrat Olaf Scholz câştigă detaşat primul scrutin regional

Partidul cancelarului german social-democrat Olaf Scholz câştigă detaşat primul scrutin regional

După puţin mai mult de 100 de zile de la preluarea conducerii guvernului federal german, Partidul Social-Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz a câştigat duminică detaşat primul său test electoral, un scrutin regional în landul Saarland, transmite AFP.

Conform sondajelor la ieşirea de la urne, SPD a obţinut în acest mic land de la graniţa cu Franţa circa 43% din voturi, faţă de circa 27,5% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) a fostului cancelar federal Angela Merkel, formaţiune obişnuită în ultimele două decenii să câştige alegerile din Saarland. Rezultatul arată că SPD şi CDU vor continua tradiţionala lor coaliţie de guvernare în acest land, însă cu social-democraţii ca vioara întâi.

Liberalii, Verzii şi formaţiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania abia au trecut în acest scrutin pragul electoral de 5%, iar stânga radicală Die Linke a înregistrat un recul sever, ajungând la 2,7% din voturi, cu circa 10 procente mai puţin faţă de ultimul scrutin, relevă aceleaşi sondaje.

Cancelarul social-democrat Olaf Scholz, care conduce la nivel naţional o coaliţie din care mai fac parte liberalii şi Verzii, a trecut astfel cu succes primul test dintr-o serie de încă trei alegeri regionale programate anul acesta şi care ar putea fi mai dificile pentru formaţiunea sa, în condiţiile în care la nivel naţional sondajele arată o erodare a popularităţii SPD în faţa conservatorilor din CDU.

La scrutinul din Saarland SPD pare să fi beneficiat şi de o anumită îngăduinţă în contextul războiului din Ucraina. ”Tot ce se spune şi se face acum este sub influenţa războiului. Nu este momentul de a face opoziţie”, rezuma situaţia înaintea scrutinului Thorsten Frei, membru al CDU în Bundestag.

De asemenea, social-democraţii au fost avantajaţi de popularitatea liderei regionale în acest land, Anke Rehlinger, ea fiind apreciată în special pentru implicarea în susţinerea victimelor dezindustrializării. Anke Rehlinger este aşteptată astfel să preia conducerea guvernului regional, luându-i locul conservatorului Tobias Hans.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...