spot_img
luni, mai 27, 2024
AcasăInternaționalPreședinta CE îi promite lui Zelenski un proces accelerat de aderare la...

Președinta CE îi promite lui Zelenski un proces accelerat de aderare la UE

Preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, i-a promis vineri preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că instituţia sa va pregăti raportul privind candidatura Ucrainei la UE „în câteva săptămâni”, după ce acesta va răspunde la întrebările din raportul pe care i l-a înmânat, transmit Reuters şi EFE, citat de agerpres.

Comisia a fost mandatată de Consiliu să pregătească un raport privind îndeplinirea criteriilor de aderare de către Ucraina, precum şi de către Georgia şi Republica Moldova, cu ocazia summitului liderilor europeni de la Versailles, Franţa, din 10-11 martie.

Printre criteriile care trebuie confirmate în raport înainte de acordarea statutului de ţară candidată se numără respectarea valorilor fundamentale ale UE, existenţa unor instituţii care să garanteze democraţia şi o economie de piaţă.

De la semnarea scrisorii prin care Zelenski a depus cererea de aderare la UE la Bruxelles, la 28 februarie, până la punerea în mişcare a mecanismelor au trecut doar şapte zile – un record dacă ne gândim la experienţa ţărilor din Balcanii de Vest, care au trebuit să aştepte în cel mai bun caz luni de zile pentru ca mecanismul să fie pus în mişcare după ce au depus cererea de aderare, remarcă EFE.

„Sunt profund convinsă că Ucraina va câştiga acest război”

Întrebată dacă este posibil ca Ucraina să fie încă în război după ce Comisia îşi va încheia procesul, fostul ministru german al apărării a declarat că este „profund convinsă că Ucraina va câştiga acest război, că va câştiga democraţia şi libertatea”. Iar UE va „lucra cu Ucraina pentru a reconstrui ţara după război”, a adăugat ea.

Referitor la decizia Consiliului privind candidatura Ucrainei, von der Leyen a declarat: „Indiferent de decizie, vom sprijini întotdeauna Ucraina”.

Nu există termene limită pentru pregătirea analizei de către Comisie, care necesită desfăşurarea de funcţionari pe teren.

Ursula von der Leyen, şeful diplomaţiei UE Josep Borrell şi premierul slovac Eduard Heger au efectuat vineri o vizită în Ucraina ca semn al „sprijinului de neclintit” pentru această ţară care se confruntă cu o invazie militară a Rusiei începând din 24 februarie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.6 ° C
23.3 °
22.6 °
86 %
5.3kmh
100 %
lun
20 °
mar
21 °
mie
18 °
joi
24 °
vin
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De la drumurile astea încep să le cadă caii putere mașinilor.

EDITORIAL

O știre care ar fi trebuit să zguduie o societate care-și dorește domnia legii a trecut la „și altele”, printre cele mult mai prizate...

EPIGRAMA ZILEI

O vară întreagă a stat La soare-n insule fierbinți Și doar târziu a constatat C-a dat pe bronz cam muli arginți! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...