marți, martie 19, 2024
AcasăInternaționalUcraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol

Ucraina declară încheiată „misiunea de luptă” în Mariupol

Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al armatei țării, informează CNN. Potrivit G4Media, comandanții unităților staționate în uriașa oțelărie Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în declarația Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Sute de oameni au fost evacuați luni de la uzina siderurgică, ultima rezistență dintr-un oraș care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene sub bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a descris operațiunea de evacuare într-o declarație video separată, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal. „Cincizeci și trei de persoane grav rănite au fost evacuate de la Azovstal către o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a declarat ea. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”.

În cadrul unei „proceduri de schimb”, persoanele evacuate vor fi aduse în cele din urmă acasă, a mai spus Malyar.

Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a fost stabilit un armistițiu pentru a permite trecerea militarilor ucraineni răniți, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Importanța cuceririi orașului Mariupol este capitală pentru Rusia din mai multe puncte de vedere. O analiză BBC din 21 martie a explicat mizele cuceririi acestui oraș.

În primul rând, securizează pentru armata rusă un coridor terestru între Crimeea și Donbas. Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol, deși ocupă o zonă infimă pe hartă, se află în calea trupelor ruse care vor să iasă din Crimeea.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Statului Major al trupelor britanice, spune că cucerirea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei.

Apoi, după capturarea Mariupolului, Rusia ajunge să dețină control deplin asupra a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i astfel comerțul maritim și izolând-o și mai mult de restul lumii.

Iar de aici rezultă un alt interes al ocupanților: sufocarea economică a Ucrainei. Mariupol este cel mai mare port din regiunea Mării Azov, este un centru cheie de export pentru oțelul, grâul, floarea soarelui, cărbunele și porumbul Ucrainei.

Un alt punct important ține de propaganda rusă. Mariupol a găzduit Brigada Azov, acuzată de propaganda de la Kremlin că include extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști.

Deși formează doar o parte minoră parte din forțele de luptă ale Ucrainei, Brigada Azov a fost permanent un instrument de propagandă folosit de Moscova, fiind unul din pretextele de a invada Ucraina, așa numita ”denazificare”.

Cucerirea orașului Mariupol de către Rusia înseamnă și un atu psihologic pentru trupele Kremlinului. Putin va putea anunța acum că Rusia face progrese în Ucraina și își atinge obiectivele.

Mariupol este primul oraș important care cade în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic, care nu a fost apărat aproape deloc.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
1.1 ° C
1.1 °
-0.6 °
87 %
0.9kmh
91 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
10 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De pe vremea când polițiștii și pompierii își ofereau flori unul altuia de Ziua femeii.

EDITORIAL

„Măi, Adriane, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foşti comunişti?“. Este celebra replică...

EPIGRAMA ZILEI

Ar fi fost chiar anormal Să vrea post de preşedinte. El, la învârtit cuvinte, Fiind … ”Crin imperial” !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...