miercuri, mai 8, 2024
AcasăInternaționalFostul premier japonez Shinzo Abe a murit la spital. Acesta fusese împuşcat

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit la spital. Acesta fusese împuşcat

Fostul premier japonez Shinzo Abe a murit după ce a fost împușcat în timp ce ținea un discurs electoral în oraşul Nara din vestul țării.

Anunţul a fost făcut de televizunea publică japoneză, citată de Reuters. Glonțul care l-a ucis pe fostul lider japonez Shinzo Abe a intrat „suficient de adânc încât să-i ajungă la inimă”, au declarat vineri medicii de la Universitatea Medicală Nara, într-o conferință de presă. Medicii nu au putut opri sângerarea, au adăugat oficialii medicali. Aceștia au adăugat că fostul premier nu avea semne vitale, atunci când a ajuns la spital.

Val de reacţii în lume 

Oficialităţi din întreaga lume au reacţionat vineri la atacul armat asupra fostului premier nipon Shinzo Abe, împuşcat la Nara în timpul campaniei electorale. Printre aceștia este și președintele Klaus Iohannis. „Sincere condoleanţe familiei fostului premier Abe Shinzo şi poporului japonez pentru această pierdere tragică. A fost un apărător puternic al democraţiei şi multilateralismului, dar şi un prieten adevărat”, a scris Iohannis, pe Twitter.

Într-un mesaj pe Twitter, şeful NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat „profund şocat” de atacul „odios” împotriva lui Shinzo Abe. „Şocat şi întristat de atacul laş” s-a declarat şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care l-a descris pe Abe drept un „adevărat prieten, aprig apărător al ordinii multilaterale şi a valorilor democratice”.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, aflat în Bali, urma să se întâlnească cu ministrul indonezian de externe. El a ţinut să spună, înainte de momentul oficial, „cât de profund întristat şi profund îngrijorat” este de informaţiile despre atentatul la viaţa lui Abe.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a spus: „Suntem şocaţi şi întristaţi să aflăm despre atacul violent asupra fostului prim-ministru japonez Shinzo Abe. Urmărim îndeaproape ştirile şi rămânem cu gândul alături de familia sa şi de poporul japonez”.

Fostul preşedinte al Statelor Unite Donald Trump a reacţionat prin mediile sociale, spunând că atentatul este „absolut devastator” şi adăugând că se roagă pentru Abe.

Într-un mesaj pe Twitter, premierul britanic demisionar Boris Johnson a arătat că este „absolut consternat şi întristat” să afle despre „atacul demn de dispreţ asupra lui Shinzo Abe”. „Gândurile mele sunt cu familia sa şi cu cei dragi lui”, a mai scris el.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.6 ° C
16.6 °
12.7 °
57 %
2.7kmh
100 %
mie
14 °
joi
16 °
vin
19 °
sâm
17 °
Dum
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

S-a înghesuit lumea la stadion la ultimul meci. Să sperăm că o să mai avem la ce ne înghesui.

EDITORIAL

…îl semnează recent unul dintre botoșănenii ce n-au încetat să caute, să cerceteze, să găsească, să îmbogățească amintirea mereu neodihnită a Luceafărului. Acesta se...

EPIGRAMA ZILEI

Norodul fiind absent, Tagma hulită de tine Are conturile pline Și-o găsești în ... Parlament!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...