spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăInternaționalLiniile ruse de pe Frontul de Est au intrat în colaps

Liniile ruse de pe Frontul de Est au intrat în colaps

Apărarea rusă a intrat în colaps, pe mai multe direcții de pe Frontul de Est. Ucrainenii au atins punctul nodal Kupiansk, au deschis o a treia ofensivă dinspre Liman și par a fi încercuit Izium, unde se presupune că sunt 10 mii de soldați ruși. Zelenski anunță eliberarea a 30 de localități din regiunea Harkov.

Potrivit Biziday, analiștii militari (inclusiv cei ruși) sunt uimiți de rapiditatea înaintării ucrainene pe Frontul de Est. În trei zile, apărarea rusă pare a se fi prăbușit în mai multe direcții, în timp ce ucrainenii deschid noi axe de atac, într-o ofensivă agresivă și deopotrivă atent planificată, ce pare a fi menită să taie toate rutele de aprovizionare spre Izium, punctul de coordonare al rușilor de pe acest front. Sâmbătă dimineața orașul pare a mai avea o singură rută de comunicație cu restul Armatei Ruse, dar este posibil ca hărțile disponibile să fi fost deja depășite de realitatea din teren.

Trupe retrase din Izum

Sursele ruse au anunțat că Armata Rusă ar fi primit încă de azi noapte ordinul de retragere din Izium, principalul punct de comandă de pe Frontul de Est. Reprezentantul autoproclamatei republici din Donețk confirmă retragerea trupelor din Izium.

Cu toate acestea, în timp ce unii analiști militari ruși vorbesc de o retragere grăbită, dar organizată, alții spun că în urmă “au rămas probabil” numeroase echipamente militare și muniții, în ceea ce pare mai degrabă o fugă. Ei analizează posibilitatea organizări unei apărări pe râul Oskol, dar aceasta poate fi făcută numai în situația în care trupele ruse nu au lăsat prea multe muniții în urmă.

Deocamdată nu există imagini sau confirmări din partea ucraineană referitoare la o eliberare a orașului Izium, unde ieri ar fi fost, potrivit estimărilor ucrainene, aproximativ 10 mii de soldați ruși.

Între timp, soldații ucraineni au postat imagini ale intrării în Kupiansk, aparent la primele ore ale dimineții de sâmbătă. Imagini se văd de asemenea blindate și echipamente abandonate ale Armatei Ruse.

Oraş important eliberat de ucraineni

Ucrainenii confirmă oficial cucerirea orașului Kupiansk, punct strategic nodal, rutier și de cale ferată pentru aprovizionarea Frontului de Est.

În timp ce Ministerul rus al Apărării nu comunică nimic despre evoluția frontului, corespondenții și bloggerii militari ruși par a se fi desprins de comunicarea oficială și fac apeluri la o retragere organizată a Armatei Ruse de pe Frontul de Est, pentru a evita “un dezastru”, respectiv încercuirea corpului de armată de la Izium. Ei relatează că ucrainenii au eliberat cea mai mare parte a orașului Kupiansk, iar forțele ruse ar mai rezista doar în partea de est a orașului, în zona industrială.

În timp ce unii spun că frontul ar putea fi stabilizat dacă Armata Rusă ar opera o amplă retragere pe malul de est al râului Oskol, Igor Girkin, fostul comandant al trupelor ruse din Donbas (în 2014) scrie pe canalul său de Telegram că, în această perioadă a anului râul Oskol este secat, poate fi traversat pe jos aproape oriunde și nu reprezintă deloc un obstacol serios pentru vehiculele de teren și cele pe șenile.

“Mai pe față spus, criza operațională acută în curs de desfășurare pe un sector larg al frontului a devenit deja o înfrângere majoră. Acum, de fapt, partea noastră nu poate decât să vorbească despre cum să oprească adâncirea acestei crize și să prevină escaladarea unei înfrângeri operaționale într-una strategică. (…) Acum ar trebui să vorbim despre împiedicarea Forțelor Armate ale Ucrainei să încercuiască și să distrugă formațiuni mari ale trupelor noastre”, a mai scris Girkin pe Telegram sâmbătă dimineața.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...