sâmbătă, octombrie 1, 2022
AcasăInternaționalUngaria promite că se va alinia cerințelor UE după amenințările cu tăierea...

Ungaria promite că se va alinia cerințelor UE după amenințările cu tăierea banilor europeni

După de Comisia Europeană a recomandat blocarea celei mai mari părți a fondurilor alocate Ungariei, au venit și primele semnale de la Budapesta. Ungaria a promis duminică să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, pentru a debloca finanţarea, transmite Reuters, preluată de G4Media.

Anunțul vine după ce Executivul UE a propus suspendarea unor fonduri de aproximativ 7,5 miliarde de euro destinate statului ungar, din cauza corupţiei și a lipsei mecanismelor de control al conflictelor de interese cu privire la fondurile europene.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, a declarat Comisarul UE pentru buget Johannes Hahn, într-un comunicat al Comisiei Europene.

La Budapesta, ministrul Dezvoltării, Tibor Navracsics, responsabil cu negocierile cu Uniunea Europeană, a declarat că speră că măsurile Ungariei se vor dovedi suficiente pentru a convinge Comisia că vor fi implementate suficiente garanţii pentru a proteja fondurile UE.

Și trebuie spus că cele 7,5 miliarde de euro în cauză reprezintă 5% din PIB-ul estimat al Ungariei pentru 2022. Un motiv suficient pentru ca, la Budapesta, să sune alarma.

Trei luni pentru a transforma promisiunile în fapte

Şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, a declarat sâmbătă că Guvernul Ungariei va depune noi legi în Parlamentul ţării, în această săptămână, pentru a pune capăt conflictului cu Comisia Europeană şi a debloca accesul la fondurile UE.

Gulyas a spus că guvernul va cere Parlamentului să aprobe legislaţia printr-un proces accelerat, noile legi fiind programate să intre în vigoare în noiembrie.

Ţările UE au acum până la trei luni pentru a decide cu privire la această propunere. Iar publicația europeană Politico vede în acest termen o ușă deschisă Ungariei.

Deși nu este clar cum vor fi implementate reformele și dacă vor fi și eficiente în reducerea corupției la nivel înalt și a riscurilor pentru bugetul UE, Comisia a semnalat că Ungaria a câștigat astfel timp să demonstreze că este un membru serios.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.9 ° C
19.6 °
17 °
65 %
0.9kmh
74 %
vin
17 °
sâm
27 °
Dum
18 °
lun
14 °
mar
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cam atât mai avem și totul va fi bine.

EDITORIAL

Scandalul momentului e altul decât cel care ar trebui să fie. Asta pentru că o țară întreagă urmărește cu sufletul la gură răfuiala dintre...

GÂNDUL ZILEI

Nu că ar avea un tic Dar mereu așa el zice: Pluralul de la „ilic” E … Ilici și nu „ilice”! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...