spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăInternaționalLumea şi-a luat rămas bun de la Regina Elisabeta

Lumea şi-a luat rămas bun de la Regina Elisabeta

Marea Britanie și întreg mapamondul și-au luat rămas bun luni, 19 septembrie, de la Regina Elisabeta a II-a, în cea mai mare concentrare de demnitari care a putut fi văzută vreodată într-o capitală.

Aproximativ 500 de lideri şi demnitari din Regatul Unit şi din lume au asistat, la Abaţia Westminster, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, relatează BBC News.

Numeroşi membri ai unor familii regale au fost aşezaţi în partea opusă celei în care se afla în biserică familia regală britanică, pentru a-şi lua rămas bun de la Regina Elisabeta, ultima figură impunătoare a epocii sale, în cadrul unor funeralii de stat cu un fast impresionant.

Funeraliile de stat au început efectiv la ora 08.30 dimineaţă, când s-a încheiat perioada oficială de priveghi, după patru zile în care sute de mii de oameni au stat la coadă pentru a trece pe lângă sicriul celui mai longeviv monarh britanic, în monumentalul Westminster Hall din Londra.

Biden: „Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani”

Aceștia, la fel ca mulți alții din întreaga lume, inclusiv președintele american Joe Biden, au dorit să-i aducă un omagiu celei care a murit la vârsta de 96 de ani, după ce a petrecut șapte decenii pe tronul britanic. „Ați fost norocoși că ați avut-o timp de 70 de ani. Cu toții am fost”, a spus Biden.

Niciun oficial din Rusia nu a fost invitat la funeraliile reginei, Moscova susținând, prin vocea Mariei Zaharova, că acest lucru „este deosebit de blasfemiator pentru memoria Elisabetei a II-a” și „profund imoral”. Alte țări ce nu au primit invitații au fost Belarus, Myanmar, Siria, Venezuela și Afganistan.

Puţin după ora 11.00, o mare parte dintre cei 2.000 de invitați la ceremonia de înmormântare au început să sosească la Westminster Abbey, cu două ore înainte de începerea acesteia. Majoritatea oaspeților – mai puţin președintele american, Joe Biden – au fost aduși cu autocarul.

Bursa de Valori din Londra s-a închis ieri pentru tranzacționare, pentru a marca moartea Reginei, iar la ora 12.16, un clopot din Westminster Abbey – cel mai mare din cele 10 ale abației – a fost tras de 96 de ori, numărând anii de viață ai reginei.

La ora 12.40, Regele Charles al III-lea a ajuns şi el la Westminster, mergând cu mașina de la Palatul Buckingham. Charles, aflat pe bancheta din spate a mașinii, a făcut cu mâna mulțimii care aplauda.

Ceremonie impresionantă, în sunet de cimpoaie

Sicriul de stejar, acoperit cu steagul Royal Standard şi pe care era aşezată Coroana Imperială de Stat, a fost dus apoi la Westminster Abbey, într-o ceremonie impresionantă. Zeci de mii de oameni adunați pe străzi au asistat la procesiune, în sunetul cimpoaielor.

Copiii Reginei – Regele Charles, Prințesa Ana, Prințul Andrew și Prințul Edward – au mers în urma sicriului, aflat pe un afet de tun. În cortegiul funerar se afla și prinţul George (9 ani) şi prinţesa Charlotte (7 ani), alături de părinţii lor, prinţul William şi ducesa Kate.

Marinari din Royal Navy au tras cu ajutorul unor frânghii sicriul aflat pe un afet de tun, în timp ce alţii, aproximativ 142 în total, se aflau afla în spatele acestuia, pentru a-i frâna şi controla deplasarea.

Această tradiţie datează de la funeraliile reginei Victoria, organizate în februarie 1901. Atunci, caii care ar fi trebuit să tragă afetul de tun, ce avea o greutate de peste două tone, s-au speriat şi au intrat în panică, ameninţând să răstoarne sicriul. Prinţul Louis de Battenberg, căpitan în Royal Navy, a sugerat atunci noului rege, Edward al VII-lea, ca animalele de tracţiune să fie înlocuite cu soldaţi.

Nouă ani mai târziu, la moartea regelui Edward al VII-lea, acelaşi dispozitiv a fost pus în aplicare, devenind de atunci un nou ritual esenţial în cadrul funeraliilor regale şi naţionale.

„Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari”

La ora 12.56, sicriul reginei a ajuns la Westminster Abbey. Buchetele de flori cu care era ornată abația includeau și crenguțe de mirt, folosite și în buchetul de nuntă al Reginei, așa cum este tradiția regală. Westminster Abbey este locul unde regina s-a căsătorit în 1947 și a fost încoronată în 1953.

Corul a interpretat apoi „The Lord’s my shepherd”, cântat și la căsătoria reginei cu ducele de Edingurgh, la Abaţia Westminster, în 1947, precum şi imnul „O taste and see”, compus de Ralph Vaughan Williams la încoronarea reginei, în 1953.

La ora 14.01, ceremonia religioasă de la Westminster Abbey s-a terminat, iar la finalul acesteia au fost ținute două minute de reculegere.

„Într-un discurs cunoscut, rostit cu ocazia împlinirii vârstei de 21 de ani, Majestatea Sa a spus că întreaga ei viaţă va fi dedicată în slujba naţiunii şi a Commonwealth-ului (organizaţie care reuneşte fostele colonii britanice – n.r.). Rareori o promisiune a fost atât de bine respectată”, a spus în predica sa Arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.

„Oamenii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt rari pe parcursul unei vieţi. Liderii care iubesc să se afle în slujba poporului sunt încă şi mai rari. Însă în toate situaţiile cei care îşi servesc poporul vor fi iubiţi şi vor rămâne în amintirile oamenilor, în timp ce aceia care se agaţă de putere şi de privilegii sunt uitaţi pentru totdeauna. Cei îndoliaţi care urmează exemplul reginei şi se inspiră din încrederea şi credinţa ei în Dumnezeu pot să spună la fel ca ea: «Ne vom întâlni din nou»”, a mai spus Arhiepiscopul de Canterbury. Această ultimă frază a fost rostită de Regina Elisabeta într-un celebru discurs televizat susținut de ea la începutul pandemiei de COVID-19, în aprilie 2020, când a evocat versurile unui cântec de război al interpretei Vera Lynn: „Ne vom întâlni din nou”.

Înmormântată alături de soţul său

La ora 14.10 a început o nouă procesiune – sicriul părăsind Westminster Abbey şi fiind dus la Castelul Windsor, în afara Londrei, unde Elisabeta a II-a a fost înmormântată, în cadrul unei ceremonii private, în capela Regele George al VI-lea, alături de soţul său, ducele de Edinburgh, care a murit anul trecut. Sicriul a fost scos din abaţie în timp ce Big Ben, celebrul clopot din turnul Palatului Westminster, a bătut la intervale de un minut.

Imagini impresionante au putut fi văzute pe traseul procesiunii prin centrul Londrei, spre Castelul Windsor, unde a fost înmormântată regina. Membrii personalului de la Palatul Buckingham s-au aliniat în fața clădirii pentru a-i aduce un omagiu Reginei, iar în procesiune au defilat membri ai forţelor armate ale Regatului Unit şi ale ţărilor din Commonwealth, reprezentanţi ai poliţiei britanice şi ai serviciului public de sănătate (NHS). Zeci de mii de oameni s-au aflat pe traseul cortegiului, iar procesiunea prin centrul Londrei, a fost urmărită de sute de mii de oameni.

„Cu toții am crezut că era invincibilă”

Regina Elisabeta a murit pe 8 septembrie la casa ei de vară din Scoția, Castelul Balmoral. Starea ei de sănătate era în declin, iar de luni de zile regina se retrăsese din viața publică, deși cu doar două zile înainte de moarte o numise pe Liz Truss prim-ministru.

Longevitatea sa și legătura sa inextricabilă cu Marea Britanie au fost atât de mari, încât chiar și propria sa familie a considerat că decesul ei a fost un șoc. „Cu toții am crezut că era invincibilă”, a spus prințul William.

Cea de-a 40-a suverană dintr-o linie genealogică care își are originea în 1066, Elisabeta a urcat pe tron în 1952, fiind primul monarh britanic din perioada post-imperială.

Ea și-a condus națiunea ce încerca să își croiască un nou loc în lume și a avut un rol esențial în apariția Commonwealth-ului, care în prezent cuprinde 56 de țări.

Când i-a succedat tatălui său, George al VI-lea, Winston Churchill a fost primul ei prim-ministru, iar Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică. A întâlnit aproape toate figurile importante din politică, divertisment și sport, inclusiv pe Nelson Mandela, Papa Ioan Paul al II-lea, Beatles, Marilyn Monroe, Pele și Roger Federer.

Deși avea o înălțime de doar 1,60 m, domina încăperile cu prezența ei și a devenit o figură globală impunătoare, lăudată după ce a murit în întreaga lume, de la Paris și Washington la Moscova și Beijing. Doliu național a fost ținut chiar și în Brazilia, Iordania și Cuba, țări cu care ea nu avea prea multe legături directe.

„Regina Elisabeta a II-a a fost, fără nicio umbră de îndoială, cea mai cunoscută figură din lume, cea mai fotografiată persoană din istorie, cea mai ușor de recunoscut, iar faptul că liderii mondiali s-au adunat la Londra pentru funeralii… spune multe despre această figură emblematică”, a declarat istoricul Anthony Seldon pentru Reuters.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...