sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInternaționalSteagul rusesc nu mai flutură în Herson

Steagul rusesc nu mai flutură în Herson

♦ Drapelul rusesc a fost dat jos ieri de pe clădirea consiliului municipal din Herson, dar ucrainenii îndeamnă la prudență în privința „manevrelor neobișnuite” ale Moscovei.

Steagul rusesc a fost îndepărtat ieri de pe administrația regională din Herson, o clădire situată pe malul vestic al orașului, unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni, informează „The Guardian”.

Forțele rusești și-au mutat sediul regional dincolo de fluviul Nipru, pe malul stâng al orașului Herson, potrivit Centrului ucrainean al Rezistenței Naționale din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării.

Rușii își mențin în continuare pozițiile de-a lungul celei de-a doua linii de apărare, potrivit ambelor părți. Rusia a mutat locuitorii din Hersonul ocupat, susținând că Ucraina plănuiește să inunde intenționat regiunea prin lovirea unui baraj din fluviul Nipru.

Ucraina spune că Rusia plănuiește să organizeze un atac sub steag fals și să inunde ea însăși regiunea.

 

Ucrainenii sunt atenţi la o diversiune

 

În condiţiile în care pe rețelele de socializare au tot circulat ieri imagini care arătau că steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea administrației regionale din Herson, un oficial ucrainean a  îndemnat totuşi la prudență în privința „manevrelor neobișnuite” ale Moscovei.

Propagandistul rus Alexander Kots a postat şi el o înregistrare video care arată că drapelul nu mai este arborat pe clădirea administrativă din Herson, ci pe o clădire de peste drum, potrivit analistului militar Rob Lee de la Foreign Policy Research Institute, care urmăreşte constant trupele militare trimise de Putin în Ucraina. De asemenea, Rob Lee spune că un canal rusesc de Telegram a confirmat că steagul rusesc a fost îndepărtat de pe clădirea administrativă din Herson.

Forțele rusești și-au mutat sediul regional pe malul stâng al râului Nipru, susține și Centrul ucrainean al Rezistenței Naționale din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării, citat de The Guardian.

Rușii își mențin în continuare pozițiile de-a lungul celei de-a doua linii de apărare, afirmă atât Moscova, cât și Kievul.

O altă înregistrare apărută pe rețelele de socializare sugerează că un punct de control rusesc a fost abandonat, iar localnicii din Herson aplaudă în momentul în care observă acest lucru.

Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului de Sud al Ucrainei, îndeamnă la prudență și spune că manevrele neobișnuite ale Rusiei în Herson ar putea fi o capcană pentru a atrage forțele ucrainene.

Rusia a evacuat locuitorii din Herson, susținând că Ucraina plănuiește să inunde intenționat regiunea prin lovirea barajului hidrocentralei de la Nova Kahovka. Ucraina susține însă că Rusia plănuiește să organizeze un atac sub steag fals asupra barajului hidrocentralei de la Nova Kahovka.

Unul dintre liderii autorităților impuse de Rusia, Kirill Stremousov, încurajează pe canalul său de Telegram noi „evacuări” ale civililor din oraș, o acțiune despre care Kievul susține că este de fapt o deportare forțată. Șeful GUR nu crede că trupele ruse se retrag

 

„Ocupanţii desfăşoară noi unităţi acolo”

 

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării (GUR) nu se aşteaptă ca trupele ruse să se retragă din oraşul ocupat Herson, în sudul Ucrainei, dimpotrivă, să îl apere, potrivit dpa. „Din contră, armata rusă se pregăteşte să apere oraşul, centrul administrativ al regiunii omonime”, a declarat şeful GUR, Kirilo Budanov, într-un amplu interviu acordat luni publicaţiei locale Ukrainska Pravda.

„Ocupanţii ruşi creează impresia că pleacă din Herson, dar de fapt ei desfăşoară noi unităţi acolo”, a afirmat Budanov în interviul menţionat.

Evacuările despre care ruşii au anunţat anterior ar face parte dintr-o campanie de dezinformare, în opinia lui Budanov, citat de Reuters.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, forțele rusești au continuat să se pregătească pentru operațiuni defensive de-a lungul râului Nipru în regiunea Herson.

Comandamentul Operațional de Sud al Ucrainei a reiterat faptul că trupele rusești încearcă să mențină pozițiile ocupate și desfășoară acțiuni defensive.

Statul Major General ucrainean și alte surse ucrainene au remarcat, de asemenea, că forțele rusești supraveghează evacuarea populației civile din anumite așezări de pe malul estic al râului Nipru.

Utilizatorii rețelelor de socializare au raportat că trupele rusești amplasează „cazemate” prefabricate din beton, structuri defensive din beton cu spații speciale prin care se pot folosi arme de calibru mic și sisteme de artilerie, în Hola Prystan, la 10 km sud de orașul Herson, pe malul estic al râului Nipru.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...