duminică, septembrie 24, 2023
AcasăInternaționalRegele Charles al III-lea este încoronat azi la Londra

Regele Charles al III-lea este încoronat azi la Londra

Marea Britanie organizează sâmbătă încoronarea Regelui Charles al III-lea, printr-o ceremonie fastuoasă, prima din ultimele şapte decenii, care va marca un moment ce intră în istorie.

În vârstă de 74 de ani, Charles al III-lea a devenit rege imediat după moartea mamei sale, regina Elizabeth a II-a, în urmă cu aproape opt luni, la 8 septembrie 2022. Dar încoronarea este o zi simbolică, care combină o slujbă religioasă şi fastul unei tradiţii britanice, unice în lume.

Potrivit News.ro, Charles şi soţia sa, Camilla, urmează să plece de la Palatul Buckingham la ora 10:20 (12:20, ora României). Procesiunea spre Westminster Abbey va trece prin centrul Londrei, pe lângă mulţimea care se va alinia pe Mall – bulevardul ce duce către Buckingham Palace şi unde unii dintre fanii regalităţii au campat încă de miercuri. Charles şi Camilla vor călători în trăsura de stat a Jubileului de Diamant pentru această etapă a călătoriei şi în trăsura de stat de aur pe drumul de întoarcere la palat.

Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey din Londra este programată să înceapă la ora locală 11:00 (13:00, ora României). După o slujbă de două ore, regele şi regina se vor întoarce la palat într-o procesiune. Ei vor saluta apoi mulţimea din balconul palatului regal, încheind principalele evenimente ale zilei la ora locală 14:30 (16:30, ora României).

Charles s-a pregătit toată viaţa pentru acest moment 

Charles s-a născut în 1948, fiind cel mai mare dintre cei patru copii ai reginei Elizabeth. Fraţii săi sunt Anne, Andrew şi Edward. Charles, care a deţinut anterior titlul de Prinţ de Wales, are doi copii cu prima sa soţie, prinţesa Diana: moştenitorul tronului, prinţul William, şi fiul mai mic, Harry, care s-a mutat în Statele Unite pentru a locui cu soţia sa Meghan.

Charles va fi încoronat alături de cea de-a doua soţie a sa, Camilla. Iubiţi din tinereţe, cuplul este căsătorit de 18 ani.

Ce se va întâmpla în timpul încoronării

Timp de aproape o mie de ani, regii şi reginele Angliei şi Marii Britanii au fost încoronaţi la Westminster Abbey din Londra, în cadrul unei ceremonii care s-a schimbat foarte puţin de-a lungul secolelor.

În timpul slujbei de la Westminster Abbey, Charles va pune mâna pe Biblie şi va depune jurământul. El va fi uns cu ulei sfânt (mir) pe mâini, pe piept şi pe cap şi va primi obiecte simbolice ale regalităţii – pinteni de aur, săbii, brăţări, un glob, un inel, o mănuşă, un sceptru şi un toiag.

Când arhiepiscopul de Canterbury va pune coroana Sfântului Edward pe capul monarhului, adunarea va proclama „God Save the King” (Dumnezeu să-l aibă în pază pe Rege – n.r.), vor suna trompetele, vor răsuna clopotele bisericilor şi se vor trage salve de tun din Turnul Londrei şi din alte locuri din Marea Britanie.

Spre deosebire de încoronarea mamei lui Charles, Regina Elizabeth, care a durat aproape patru ore, ceremonia lui Charles va dura aproximativ două ore.

În catedrală, 2.200 de invitaţi vor umple băncile. Este o audienţă semnificativ redusă faţă de cei 8.000 de invitaţi care au participat la încoronarea reginei Elizabeth în 1953, dar familia regală încearcă să dea momentului o dimensiune mai discretă, potrivită cu timpurile.

Aproximativ 100 de şefi de stat vor fi prezenţi, inclusiv monarhi în funcţie. Respectând o tradiţie istorică, preşedintele Joe Biden nu va fi prezent, dar prima-doamnă Jill Biden va reprezenta oficial Statele Unite.

Depunerea jurământului

Charles va depune jurământul tradiţional, care poate fi modificat doar printr-un act al Parlamentului. Dar, în timp ce el va promite să fie un „apărător al credinţei” Bisericii protestante a Angliei, arhiepiscopul de Canterbury va sublinia că aceasta înseamnă promovarea „unui mediu în care oamenii de toate credinţele şi convingerile pot trăi liber”.

Reprezentanţi ai altor credinţe – inclusiv din comunităţile musulmane, hinduse, evreieşti şi sikh – vor juca un rol în ceea ce a fost timp de secole o slujbă aproape exclusiv protestantă.

Omagierea tradiţională a regelui de către duci şi alţi nobili va fi înlocuită de un „Omagiu al poporului”. Toţi cei care privesc, urmăresc sau ascultă vor fi invitaţi să se alăture la ceea ce organizatorii speră să formeze un „cor de milioane”. Dar acest element de noutate, care le cere oamenilor să îşi strige la unison loialitatea, s-a dovedit a fi controversată.

Încoronarea reginei consoarte

Reginele consoarte sunt încoronate împreună cu regii lor, astfel că aceasta va fi o încoronare şi pentru Camilla. Ea va fi unsă cu mir şi va fi încoronată cu Coroana Reginei Maria. Titulatura de „Regina Camilla” marchează punctul culminant al unei evoluţii dramatice pentru cineva cunoscută cândva ca „cealaltă femeie” din viaţa lui Charles.

Regele şi regina se vor alătura altor membri ai familiei regale şi celor 7.000 de soldaţi într-o procesiune de la catedrală până la Palatul Buckingham.

Traseul este mai scurt decât cel parcurs de Elizabeth în 1953, dar parada s-ar putea să nu atragă aceleaşi mulţimi ca atunci când era, la încoronare, tânără regină sau ca la înmormântarea sa din septembrie, când şi-a încheiat domnia-record, de peste şapte decenii.

Veche de 260 de ani, trăsura de aur în care vor călători cântăreşte patru tone şi trebuie să fie trasă de opt cai. Aceasta a fost folosită la fiecare încoronare, de la cea a regelui William al IV-lea din 1831, dar a fost folosită pentru prima dată de George al III-lea pentru a se deplasa la deschiderea oficială a Parlamentului în 1762.

Călătoria de întoarcere va fi mult mai lentă, deoarece trăsura Gold State Coach se poate deplasa doar la viteza mersului pe jos.

Traseul va implica însă o operaţiune de securitate masivă, care se aşteaptă să îi coste pe contribuabili zeci de milioane de lire sterline.

Proteste antimonarhice, sub sloganul „Not My King”, sunt planificate pentru toată ziua, inclusiv în apropierea procesiunii. Republicanii reprezintă o minoritate în Marea Britanie, dar sprijinul pentru monarhie a scăzut în ultimii ani. Iar etalarea bogăţiei la încoronare are loc în condiţiile în care ţara se luptă cu o inflaţie galopantă.

Scena de final va avea loc la balconul Palatului Buckingham, unde familia regală se adună pentru a saluta mulţimea şi pentru a privi cele 60 de avioane militare care vor trece pe deasupra în semn de onoare. Oficialii palatului nu vor spune ce membri ai familiei vor apărea în balcon, dar se aşteaptă ca prinţul William, moştenitorul Coroanei, şi soţia sa, Catherine, prinţesă de Wales, să fie prezenţi împreună cu copiii lor. Nu se ştie dacă va fi acolo şi prinţul Harry, care a renunţat la îndatoririle regale şi are relaţii tensionate cu familia. Soţia sa, Meghan, ducesă de Sussex, a rămas în California.

În lipsa lui Harry, toţi ochii vor fi aţintiţi, probabil, asupra prinţului Louis, cel mai mic copil al prinţului moştenitor William, care anul trecut a furat spectacolul în timpul festivităţilor pentru Jubileul de Platină al Reginei Elizabeth, acoperindu-şi urechile şi ţipând în mijlocul zgomotului provocat de zborul aeronavelor.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
20.6 °
18.2 °
85 %
2.2kmh
53 %
Dum
19 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
28 °
joi
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...