vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInternaționalContraofensiva ucraineană a început

Contraofensiva ucraineană a început

Mihailo Podoliak, șefului biroului președintelui Ucrainei, susţine că misiunea de recuperare a teritoriilor revendicate de ruşi este deja în derulare.

Contraofensiva forțelor armate ale Ucrainei a început deja, a declarat consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, într-un interviu acordat postului italian de televiziuneTG1, citat de BBC.

Potrivit acestuia, în anumite sectoare ale frontului, care se întinde pe o mie și jumătate de kilometri, trupele ucrainene desfășoară de câteva zile operațiuni de contraofensivă.

El a dat asigurări că Ucraina nu va folosi armele occidentale primite de la aliați pentru a desfășura ostilități în Rusia, ci le va folosi pentru a-și elibera teritoriile ocupate, inclusiv Crimeea.

„Astăzi avem rachete cu rază lungă de acțiune Storm Shadow, Leopards, sisteme antirachetă pe care ni le-au furnizat Franța și Italia. Avioanele de luptă F-16 ne vor permite în sfârșit să închidem spațiul aerian”, a declarat el. „Paradoxul este că, dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până acum”, a adăugat acesta.

Într-o postare publicată ieri pe Twitter, Podoliak a precizat că mult-așteptata contraofensivă „nu va fi un eveniment unic care va începe la o anumită oră a unei anumite zile cu o tăiere solemnă a panglicii roșii”.

De asemenea, el spune că există „zeci de acțiuni diferite” pentru a distruge forțele de ocupație rusești „în direcții diferite”.

Kievul are mii de trupe proaspăt antrenate, echipate cu tancuri și vehicule blindate occidentale, și spune că urmărește să alunge toate forțele rusești invadatoare de pe teritoriul său, notează Sky News.

Dar Moscova a săpat fortificații de-a lungul liniei frontului pentru a apăra părțile din Ucraina pe care pretinde că le-a anexat.

Operaţiune pregătită cel puţin cinci luni

Forțele armate ale Ucrainei se pregătesc pentru o contraofensivă încă din iarnă. În 11 mai, președintele Volodimir Zelenski a declarat că Kievul are nevoie de ceva mai mult timp, deoarece nu toate armele promise de parteneri au ajuns încă în Ucraina.

Șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat anterior că autoritățile ucrainene sunt viclene, iar contraofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei este deja în plină desfășurare pe alocuri.

Prigojin anunță că „Wagner” se retrage din Bahmut

Fondatorul grupului de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin, a anunțat miercuri că a început retragerea unităților sale din Bahmut, transmite BBC.

„Ne retragem unitățile de luptă din Bahmut. Până la 1 iunie, partea principală va fi mutată în taberele din spate. Transferăm poziții către militari. Dar, dacă este dificil pentru militari, îi vom lăsa pe cei care au avut rolul principal în capturarea Bahmut”, se arată într-o înregistrare video publicată pe canalul Telegram al serviciului său de presă. Prigojin a anunțat capturarea orașului Bahmut în 20 mai, dar ucraineni spun că încă deţin poziţii în oraş.

Atac rusesc respins 100%

Armata rusă a lansat în noaptea de miercuri spre joi un alt atac „masiv” cu drone kamikaze care au vizat capitala și regiunile vestice, dar autoritățile de la Kiev susțin că au doborât toate cele 36 de drone de atac. „O rată de succes de 100%! 36 din 36”, au afirmat forțele aeriene ucrainene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...