sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăInternaționalTurcii îşi aleg astăzi preşedintele

Turcii îşi aleg astăzi preşedintele

Turcii își aleg, duminică, președintele pentru următorii cinci ani și au de ales între Recep Tayyip Erdogan (70 de ani, AKP) și Kemal Kilicdaroglu (CHP, 75 de ani).

Potrivit G4Media, Erdogan pleacă din postura de favorit, în timp ce Kilicdaroglu vorbește despre ”ultima șansă de ieșire din groapa neagră” a președintelui în funcție. Totuși, este prima dată când Erdogan ajunge în turul doi. În primul tur, președintele a obținut 49,5% din voturile alegătorilor (27 milioane de voturi), iar Kilicdaroglu a obținut 44,9% din opțiunile electoratului (24,5 milioane voturi). Balanța va fi înclinată de voturile candidatului de pe locul trei, Sinan Ogan, care a obținut un scor nesperat de mare, 5,2%, și a anunțat deja că îl susține pe Recep Erdogan. Rămâne de văzut ce vor alege turcii.

Perioada electorală, care a început oficial la 18 martie, a cunoscut numeroase răsturnări de situație, cea mai dramatică fiind aceea că Erdogan a înșelat previziunile sondajelor de opinie, ajungând în fața lui Kilicdaroglu, dar ratând la limită câștigarea celui de-al treilea mandat prezidențial în primul tur, transmite Al Jazeera.

Zeci de mii de alegători aşteptaţi la vot

Ahmet Yener, președintele Consiliului Suprem de Alegeri (YSK), a anunțat că la cel de-al doilea tur de scrutin vor participa cu 47.523 de alegători tineri cu vârsta de peste 18 ani în plus, transmite Hurriyet.com.tr.

Un sondaj de opinie realizat la 20 şi 21 mai îl dădea câştigător pe Recep Tayyip Erdogan cu 52,7% din voturi, faţă de 47,3% pentru Kemal Kiliçdaroglu, transmite News.ro. Votul alegătorilor kurzi, care reprezintă aproximativ o cincime din populaţie, rămâne incert.

Alegerile din Turcia sunt de cotitură nu numai pentru viitorul acestei țări, ci și pentru întreaga UE, mai ales prin prisma în care cursul negocierilor de aderare se poate schimba semnificativ dacă Erdogan va fi învins. Și pentru România, alegerile au impact important, în special în cheia istoriei comune de secole a celor două popoare, cât mai ales în cheie economică, Ankara fiind cel mai important partener non-UE al Bucureștiului.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
28.8 ° C
28.8 °
28.6 °
33 %
5.3kmh
33 %
sâm
31 °
Dum
29 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...