spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăInternaționalPutin atacă Polonia și amenință cu represalii dacă Belarusul va fi ținta...

Putin atacă Polonia și amenință cu represalii dacă Belarusul va fi ținta unei agresiuni

Președintele Vladimir Putin a acuzat vineri Polonia că are ambiții teritoriale în fosta Uniune Sovietică și a declarat că orice agresiune împotriva vecinului și aliatului apropiat al Moscovei, Belarus, va fi considerată o agresiune împotriva Rusiei, transmite Reuters, citat de Hotnews.

Moscova va reacționa la orice agresiune împotriva Belarusului „cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție”, a declarat Putin la o reuniune a Consiliului de Securitate, în cadrul unor remarci televizate. Declarațiile liderului de la Kremlin vin la scurt timp după ce ministerul Apărării polonez a spus că monitorizează îndeaproape situaţia de la frontiera cu Belarus şi este pregătit pentru diverse scenarii.

Alertă la Varşovia după un anunţ al mercenarilor Wagner 

Varsoșia a intrat în alertă după ce autorităţile de la Minsk au anunţat că mercenarii din gruparea rusă Wagner vor ajuta la antrenarea trupelor speciale belaruse în timpul unor exerciţii militare organizate în apropiere de frontiera dintre Belarus şi Polonia, potrivit Reuters și Agerpres.

„Frontierele Poloniei sunt sigure, monitorizăm continuu situaţia la graniţa noastră de est şi suntem pregătiţi pentru diverse scenarii întrucât situaţia evoluează”, a menţionat Ministerul Apărării polonez într-o declaraţie.

Într-o înregistrare video difuzată miercuri, şeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, îi întâmpină pe combatanţii săi în Belarus, spunându-le că ei nu vor mai lua parte la războiul din Ucraina pentru moment şi ordonându-le să se pregătească pentru misiuni în Africa.

Comitetul de securitate al Poloniei, țară membră NATO, a decis, în cadrul unei reuniuni de miercuri, să mute militari în estul țării din cauza prezenței Grupului Wagner în Belarus, a declarat vineri secretarul acestuia, citat de agenția de știri de stat PAP și Reuters.

Trupe la granița Poloniei cu Belarus

Joi, ministerul belarus al apărării a declarat că mercenarii Wagner au început să antreneze forțele speciale belaruse într-un poligon militar aflat la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia, membră NATO. „Antrenamentele sau exercițiile comune ale armatei belaruse și ale Grupului Wagner reprezintă, fără îndoială, o provocare”, a declarat Zbigniew Hoffmann pentru PAP.

„Comitetul a analizat posibilele amenințări, cum ar fi dislocarea unităților Grupului Wagner. Prin urmare, ministrul Apărării Naționale, președintele Comitetului, Mariusz Blaszczak, a decis să mute formațiunile noastre militare din vestul în estul Poloniei”.

Oamenii care locuiesc în apropierea graniței cu Polonia cu Belarus au declarat joi că au putut auzi împușcături și elicoptere după ce Grupul Wagner a sosit pentru a antrena forțele speciale belaruse, agravându-le temerile că războiul din Ucraina va ajunge și la ei.

Ministrul apărării Blasczak a declarat la începutul acestei luni că Polonia a staționat peste 1.000 de soldați în estul țării.

De asemenea, la începutul lunii iulie, Polonia a declarat că va trimite 500 de polițiști pentru a consolida securitatea la granița cu Belarus. Polonia neagă orice ambiții teritoriale în Belarus.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
14.5 ° C
14.6 °
10.5 °
69 %
1.2kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...