spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăInternaționalPutin se teme de mandatul internaţional de arestare

Putin se teme de mandatul internaţional de arestare

Africa de Sud a anunțat ieri că președintele rus Vladimir Putin nu va participa la summitul BRICS de la Johannesburg, potrivit agenției AFP.

„De comun acord, președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, nu va participa la summit, dar Federația Rusă va fi reprezentată de ministrul de externe, domnul (Serghei) Lavrov”, a declarat Vincent Magwenya, un purtător de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa.

Arestarea președintelui rus Vladimir Putin ar echivala cu o declarație de război împotriva Rusiei, a scris președintele sud-african Cyril Ramaphosa, în documente judiciare publicate în urmă cu o zi.

Putin fusese invitat la summitul BRICS de luna viitoare de la Johannesburg, dar este ținta unui mandat de arestare al Curții Penale Internaționale – o prevedere pe care Pretoria, în calitate de membru al CPI, ar trebui să o pună în aplicare dacă acesta ar participa.

Principalul partid de opoziție, Alianța Democratică (DA), a dus disputa în instanță şi încearcă să forțeze mâna guvernului și să se asigure că liderul de la Kremlin este reținut și predat CPI dacă va pune piciorul în țară.

Dar, într-o declarație de răspuns, Ramaphosa a descris cererea DA ca fiind „iresponsabilă” și a spus că este în joc securitatea națională.

„Rusia a spus clar că arestarea președintelui său în exercițiu ar fi o declarație de război. Ar fi incompatibil cu constituția noastră să riscăm să ne angajăm într-un război cu Rusia”, a afirmat Ramaphosa, în documentele depuse în instanță.

Semnată în iunie și marcată inițial ca fiind „confidențială”, declarația sub jurământ a lui Ramaphosa a fost publicată marți, după ce instanța a decis ca documentele aferente să fie făcute publice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...