spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăInternaționalBilanţul tragediei de la Moscova a ajuns la 93 de morţi. Atacul...

Bilanţul tragediei de la Moscova a ajuns la 93 de morţi. Atacul a fost revendicat de ISIS

Comitetul de Investigații al Rusiei a anunțat că bilanțul celor decedați în urma atacului terorist de la Moscova a urcat la 93.

Serviciul de securitate FSB i-a comunicat președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute în urma atacului, inclusiv patru persoane direct implicate, a anunțat Kremlinul sâmbătă, citat de Interfax. Se lucrează în continuare la identificarea altor complici, a adăugat sursa citată.

Două persoane suspectate de comiterea atacului au fost reținute în urma unei urmăriri cu mașina, dar alte persoane sunt încă în libertate, a declarat sâmbătă un deputat rus. Parlamentarul Alexander Khinshtein a menționat „informații preliminare” potrivit cărora atacatorii se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliție în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, vineri seara, dar care nu a respectat instrucțiunile de a opri.

„În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă și mașina s-a răsturnat. Un terorist a fost reținut la fața locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit și reținut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalți continuă”, a declarat deputatul. Khinshtein a declarat că în mașină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o pușcă de asalt și pașapoarte din Tadjikistan.

Atac revendicat de ISIS

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri seară de la periferia Moscovei, iar SUA au confirmat varianta, arătând cu degetul spre ISIS-K, ramura din Asia Centrală și de Sud a organizației. Experții citați de Reuters spun că ISIS-K are o problemă cu Vladimir Putin și cu Rusia, în vreme ce oficialii avertizează că gruparea ar putea ataca în curând și ținte occidentale.

Statul Islamic (ISIS), organizația teroristă care a încercat la un moment dat să controleze zone întinse din Irak și Siria, a revendicat atacul de vineri seară din Moscova, într-un mesaj trimis de agenția Amaq, a grupului, pe Telegram. ISIS a susținut că luptătorii săi sunt cei care au atacat la periferia Moscovei, „ucigând și rănind sute de persoane și provocând mari distrugeri în acest loc înainte de a se retrage în siguranță la bazele lor”.

În vreme ce Rusia nu s-a pronunțat pe această temă, SUA au confirmat scenariul, spunând că dețin informații în acest sens, și au spus chiar că au avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac, suspiciunile îndreptându-se împotriva ISIS-K.

ISIS-K sau ISKP – Statul Islamic – Provincia Khorasan – este o ramură regională a grupării teroriste, care activează în Asia Centrală și de Sud, în principal în Afganistan, dar și în Pakistan, Tadjikistan și alte țări vecine, unde urmărește instaurarea unui califat.

„ISIS-K a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani, criticându-l frecvent pe Putin în propaganda sa”, a declarat Colin Clarke, de la Centrul Soufan, un think-tank specializat pe securitate internațională, citat de Reuters.

Reacția nemulțumită a Rusiei, vineri seară

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a criticat vineri seară Casa Albă, după reacția oficială americană la atacul armat din Moscova.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, declarase că „nu există niciun indiciu în acest moment că Ucraina a fost implicată”. Reacția nu a fost bine primită în Rusia.

„Casa Albă a declarat că nu vede niciun semn că Ucraina sau ucrainenii sunt implicați în atacul terorist de la Moscova”, a declarat Zaharova. „Pe ce bază trag oficialii de la Washington concluzii în mijlocul unei tragedii despre nevinovăția cuiva?”, a spus ea. Zaharova a adăugat că, dacă Washingtonul are informații, acestea ar trebui împărtășite și că, dacă Washingtonul nu are informații, nu ar trebui să vorbească în acest mod.

La rândul său, Dmitri Medvedev, fostul preşedinte rus şi actualul număr doi în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse, a ameninţat vineri, după atacul de la sala de concerte din Moscova, că „Rusia îi va ucide pe liderii ucraineni dacă au legătură cu atacul de la Moscova”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
12.3 ° C
14.2 °
10 °
85 %
2.2kmh
52 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...