spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăInternaționalScenariu dezastruos în cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina

Scenariu dezastruos în cazul unei victorii a Rusiei în Ucraina

Dacă Rusia se impune în Ucraina, vom avea forțe armate convenționale rusești de la Marea Neagră la Arctica şi frontiere statelor NATO sub amenințarea unui atac terestru.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW, un think-tank american) arată într-o analiză dedicată situației de pe front că lipsa ajutorului american pentru Ucraina riscă să permită Rusiei câștigarea războiului cu Ucraina. Iar dacă Rusia câștigă războiul, frontierele României, Poloniei, Ungariei și Slovaciei vor fi sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima oară de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

 

Kremlinul a preluat iniţiativa

 

Analiza integrală a ISW arată că dezbaterea americană privind acordarea de asistență militară suplimentară Ucrainei se bazează în parte pe presupunerea că războiul va rămâne în impas, indiferent de acțiunile SUA. Această presupunere este falsă. Rușii ies din războiul pozițional și reîncep manevrele pe câmpul de luptă din cauza întârzierilor în furnizarea de asistență militară americană Ucrainei.

Ucraina nu poate menține acum liniile actuale fără reluarea rapidă a asistenței americane, în special a apărării aeriene și a artileriei pe care numai SUA le pot furniza rapid și la scară largă. Lipsa apărării aeriene a expus unitățile ucrainene din prima linie la avioanele rusești care aruncă acum mii de bombe asupra pozițiilor defensive ucrainene – o premieră în acest război.

Lipsa artileriei ucrainene le permite rușilor să folosească coloane blindate fără a suferi pierderi majore pentru prima dată de la debutul invaziei din 2022. Rușii avansează încet, dar constant pe mai multe sectoare ale frontului. De la începutul acestui an, forțele rusești au pus stăpânire pe peste 360 de kilometri pătrați – o suprafață de mărimea orașului Detroit.

Avansurile rusești se vor accelera în absența unei acțiuni americane urgente. Factorii de decizie politică din SUA trebuie să internalizeze realitatea că întârzierea sau oprirea în continuare a asistenței militare americane va duce la câștiguri majore ale Rusiei în 2024 și în 2025 și, în cele din urmă, la victoria rusă.

 

Ce opţiuni sunt

 

Statele Unite au astăzi doar două opțiuni reale. Pot relua rapid furnizarea de ajutor militar pentru a permite Ucrainei să stabilizeze liniile frontului în apropierea locațiilor actuale. Sau îi pot lăsa pe ruși să învingă armata ucraineană și să se îndrepte spre granițele NATO de la Marea Neagră până în centrul Poloniei. Nu există o a treia opțiune.

Riscurile unui atac rusesc împotriva NATO în viitorul apropiat ar crește major dacă SUA ar permite Rusiei să învingă Ucraina acum, iar provocarea de a apăra statele baltice, în special, ar putea deveni aproape insurmontabilă. Aceste riscuri și costuri pe termen lung depășesc cu mult prețul pe termen scurt al reluării asistenței pentru Ucraina.

 

Stabilizarea Ucrainei este vitală

 

Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. Pe de altă parte, succesul ucrainean, chiar dacă Ucraina doar menține liniile de front aproximativ acolo unde se află acum, ar face ca un atac rusesc de succes asupra Poloniei sau a statelor baltice să fie mult mai dificil și mai riscant. Aceasta ar consolida capacitatea NATO de a descuraja și de a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești.

O armată ucraineană de succes va fi cea mai mare și cea mai puternică din Europa după cea a Rusiei – va fi mult mai puternică decât cea a oricărui stat european din NATO. Ucraina își va desfășura forțele de-a lungul granițelor sale cu Rusia și Belarus pentru a descuraja și a se apăra împotriva viitoarelor agresiuni rusești. Ucraina se va baza pe o asistență continuă, la început sub formă de echipamente, dar, în timp, în principal sub formă de bani pentru achiziționarea și întreținerea propriilor echipamente, din partea unei game largi de state europene și asiatice care înțeleg foarte bine importanța prevenirii unui nou atac rusesc.

Ucrainenii vor recunoaște că viitorul lor este legat de supraviețuirea NATO și de descurajarea atacurilor rusești asupra NATO, precum și asupra Ucrainei, chiar dacă Ucraina nu este membră a alianței.

Liderii militari ruși care plănuiesc o invazie a statelor baltice sau un atac asupra Poloniei vor trebui să presupună că Ucraina ar putea intra într-un astfel de război în numele NATO, indiferent de statutul de membru al Ucrainei. Această ipoteză de planificare va avea un impact dramatic asupra planurilor de campanie rusești pentru un război de agresiune împotriva NATO, după cum vom vedea.

 

Ce se poate întâmpla dacă Moscova câştigă

 

Pe de altă parte, dacă Rusia învinge Ucraina, NATO se va confrunta cu provocări enorme în apărarea membrilor săi din nord-est. Ucrainenii nu se vor supune automat cuceririi rusești, cu siguranță, iar victoria militară rusă va fi foarte probabil urmată de o insurgență ucraineană masivă. Dar rușii pregătesc deja forțe distincte de unitățile lor militare obișnuite pentru a face față unei astfel de insurgențe și este foarte probabil că vor putea susține capacitățile militare convenționale pentru a amenința NATO de pe teritoriul ucrainean chiar și în timp ce se ocupă de insurgenții ucraineni. De asemenea, rușii vor lua sute de mii sau chiar milioane de ucraineni în serviciul militar, împreună cu baza industrială de apărare pe care ucrainenii o construiesc acum, crescând semnificativ potențialul militar și economic al Rusiei.

Prin urmare, în acest scenariu dezastruos, NATO trebuie să se aștepte să se confrunte cu mari forțe convenționale rusești de-a lungul întregii sale frontiere, de la Marea Neagră până la Arctica, punând frontierele de sud ale Poloniei, Ungariei, Slovaciei și României sub amenințarea unui atac terestru rusesc pentru prima dată de la căderea Uniunii Sovietice. Această amenințare ar bloca forțele NATO în sud-estul Europei și ar atrage forțe suplimentare din SUA și din statele NATO din Europa de Vest în sudul și centrul Europei, privând NATO de rezervele care ar fi altfel disponibile pentru a întări rapid statele baltice în cazul unei amenințări de invazie rusă. Aceste trupe NATO, neexperimentate în lupta în războaie mecanizate moderne, s-ar confrunta cu o armată rusă întărită în luptă, încurajată de victoria sa în Ucraina.

Armata rusă ar putea pregăti planuri de campanie pentru un atac asupra Poloniei și/sau a statelor baltice fără să se preocupe de zonele sale din spate. Această ipoteză de planificare ar permite Rusiei să concentreze împotriva statelor baltice forțe pe care altfel ar trebui să le dispună de-a lungul frontierei ucrainene pentru a descuraja sau a se apăra împotriva unui efort ucrainean de a ajuta la apărarea NATO. Este aproape imposibil de supraestimat cât de mult succesul sau eșecul eforturilor actuale ale Ucrainei de a respinge atacul rusesc schimbă perspectivele unui viitor atac rusesc împotriva flancului nord-estic al NATO.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
18.7 ° C
18.8 °
18.2 °
45 %
4.2kmh
2 %
mar
20 °
mie
20 °
joi
22 °
vin
23 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Încă e bine, faza următoare e că dispar și camerele de luat vederi.

EDITORIAL

Nu e prima dată când pomenesc de Cănuță-om sucit, acel personaj aparent inventat de Caragiale, dar cât se poate de reprezentativ pentru spațiul mioritic....

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...