spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăInternațional„Rizz” a fost desemnat cuvântul anului 2023 de către Oxford English Dictionary

„Rizz” a fost desemnat cuvântul anului 2023 de către Oxford English Dictionary

Editorul celebrului dicţionar Oxford English a desemnat termenul argotic „rizz”, sinonim cu farmecul sau succesul în arta seducţiei, drept cuvântul anului 2023. Termenul a apărut pe reţelele de socializare şi a fost popularizat de actorul Tom Holland, scrie AFP, citată de News.ro.

Termenul, folosit acum şi în franceză, a apărut pentru prima dată pe reţelele de socializare în 2022, popularizat în special de streamerul american Kai Cenat, cu milioane de abonaţi pe platformele YouTube şi Twitch.

Cuvânt utilizat de actorul Tom Holland

Utilizarea sa a explodat începând din iunie anul trecut, după ce actorul Tom Holland, în vârstă de 27 de ani, starul din „Spider-Man”, l-a folosit într-un interviu pentru Buzzfeed. „Nu am deloc rizz”, a spus el.

Site-urile şi aplicaţiile de întâlniri l-au folosit, de asemenea, în încercarea de a atrage utilizatori din „Generaţia Z”, grupul demografic născut între 1997 şi 2010, a precizat Oxford University Press într-un comunicat de presă. Cuvântul „rizz” a fost ales „ca un exemplu interesant al modului în care limba este creată, formată şi împărtăşită în cadrul anumitor comunităţi, înainte de a se răspândi pe scară mai largă”, explică instituţia.

„El evocă modul în care generaţiile mai tinere creează spaţii”, atât „online”, cât şi în schimburile faţă în faţă, „unde îşi însuşesc şi definesc limbajul pe care îl folosesc”, adaugă aceasta.

Pentru a-şi desemna cuvântul anului, instituţia a întocmit mai întâi o listă de opt cuvinte finaliste, printre care „swiftie” (fan al cântăreţei americane Taylor Swift) şi „prompt” (termen care desemnează o instrucţiune dată unui program de inteligenţă artificială).

Publicul a fost apoi invitat să voteze, înainte ca experţii să decidă care dintre cele patru cuvinte a ieşit învingător în acest sondaj uriaş. Anul trecut, doar votul publicului a contat şi cuvântul ales a fost „goblin mode”, un termen care descrie o atitudine sau un comportament care respinge aşteptările sociale.

În 2021, Oxford a ales cuvântul „vax”, după ce în 2020, un an excepţional marcat în special de pandemia Covid-19, a optat pentru mai multe cuvinte, printre care „coronavirus”, „containment” şi „black lives matter”. În 2019, a ales „urgenţă climatică”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
77 %
2.8kmh
58 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...