spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăInternaționalCum vor israelienii să învingă Hamas

Cum vor israelienii să învingă Hamas

Israelienii continuă ofensiva majoră în Fâşia Gaza şi au detaliat pentru prima dată ce urmăresc prin acţiunile lor.

 

Ieri, în cea de-a 60-a zi de război, armata israeliană și-a extins operațiunile în sudul Fâşiei Gaza. Militarii au masat tancuri și vehicule blindate la periferia orașului Khan Younis.

În plus, în privinţa tunelurilor de sute de kilometri în care se ascund militanţii Hamas, pe lângă distrugerea lor prin detonare, armata israeliană ia în calcul și o altă posibilă scoatere din uz a vastei rețele: să pompeze apă de mare pentru a inunda tunelurile.

Concomitent, raidurile aviației israeliene în Fâșia Gaza nu au contenit nici peste noapte. Țintele predilecte sunt tunelurile în care se ascund teroriștii, iar loviturile se concentrează asupra orașului Khan Younis, din sudul enclavei, unde s-ar ascunde comandanții Hamas fugiți din nord.

„Armata israeliană continuă să-și extindă operațiunile terestre. Soldații au acționat pe teren, teroriștii au ieșit din tuneluri, forțele aeriene au atacat”, a declarat Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene.

După ce israelienii au lovit o ascunzătoare a șefilor Hamas, imagini postate pe internet arată mai mulți islamişti cum îndepărtează cu bastoanele mulțimea de la intrarea în spitalul Nasser, din Khan Younis.

Armata israeliană anunță că a descoperit până acum peste 800 de puţuri de tunel în enclavă.

Mai mult de jumătate dintre ele au fost deja distruse, precum și sute de kilometri de tuneluri, fie prin detonarea unor cantităţi mari de explozibili în interior, fie prin sigilarea lor.

 

Terorişti vânaţi şi peste hotare

 

Însă nici liderii Hamas care dau ordine din exil, din Qatar, Liban ori Turcia, n-ar trebui să se simtă în afara pericolului. Cum era de așteptat, după masacrele din 7 octombrie, vânarea lor este un obiectiv primordial pentru israelieni.

„Guvernul ne-a stabilit drept obiectiv să eliminăm Hamas. Vom face asta peste tot, în Gaza, în Cisiordania, în Liban, în Turcia, în Qatar. Va dura câţiva ani, dar o vom face”, a declarat Ronen Bar, șeful Shin Bet, serviciul de securitate internă.

 

Trei mari obiective

 

Pe de altă parte, pentru prima oară de la începutul ofensivei din Gaza, guvernul israelian a detaliat obiectivele campaniei militare, dincolo de formularea standard „distrugem Hamas”.

„Primul obiectiv este completa demilitarizare a Fâșiei Gaza. Al doilea este ca reconstrucția să se facă în așa fel încât, de data asta, ajutoarele internaționale să fie alocate reconstrucției civile, nu refacerii mașinăriei de război. Iar al treilea obiectiv, unde este cea mai mare nevoie de implicare a comunității internaționale, este deradicalizarea, astfel încât următoarea generație de copii palestinieni să nu mai fie crescuți sub imperativul Jihadului și al martiriului, cum s-a făcut până acum în școlile din Gaza, inclusiv în cele administrate de ONU”, afirmă Eylon Levy, purtător de cuvânt al guvernului israelian.

 

Presiuni pentru un nou armistiţiu

 

Între timp, familiile israelienilor rămași captivi în Gaza au reluat campania în favoarea unui nou armistiţiu.

„Trebuie să ne gândim ce facem mai departe, cum să sporim presiunea (asupra guvernului). Fiul meu știe că nu mă las, că lupt pentru el până-n pânzele albe, trebuie să aud și din partea guvernului că nu-mi abandonează fiul (în Gaza)”, spune Yael Adar, mama lui Tamir, 38 de ani, răpit din Nir Oz.

Potrivit estimărilor oficiale, 137 de israelieni, inclusiv 15 femei și doi copii, sunt în continuare ținuți ostatici în Fâșia Gaza.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
18.6 ° C
18.6 °
18.6 °
77 %
2.8kmh
58 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
24 °
mie
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...