spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăInternaționalOrban a cedat: Liderii UE deblochează pachetul de sprijin de 50 de...

Orban a cedat: Liderii UE deblochează pachetul de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Toți cei 27 de lideri europeni au convenit asupra unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, relatează BBC. „Avem un acord”, a scris Michel pe X, fost Twitter. El a spus că acordul „asigură o finanțare constantă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina”.

Premierul ungar Viktor Orban a cedat în cele din urmă la presiuni după o serie de întâlniri aseară și în această dimineață cu prim-miniștrii italian, francez și german, notează The Guardian. Aceștia au convenit asupra a două compromisuri – va exista o revizuire a cheltuielilor de către Comisia Europeană peste doi ani. Dar va exista și un vot în acest sens. A existat, de asemenea, o măsură suplimentară privind mecanismul de condiționalitate privind statul de drept, a declarat purtătorul de cuvânt.

După ce s-a ajuns la un acord, președintele Consiliului European s-a consultat rapid cu ceilalți lideri europeni și aceștia au fost de acord „rapid”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Decizie salutată de Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat după ce liderii UE au aprobat un pachet uriaș de ajutor financiar pentru țara sa, potrivit Sky News. El a salutat decizia „unanimă” și a declarat că aceasta va „consolida stabilitatea economică și financiară pe termen lung, care nu este mai puțin importantă decât asistența militară și presiunea sancțiunilor asupra Rusiei”.

De asemenea prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal a mulțumit liderilor UE pentru „sprijinul lor de neclintit” după aprobarea unui pachet de finanțare de mai multe miliarde de euro pentru Kiev. El a declarat că membrii UE „și-au arătat solidaritatea și unitatea” față de poporul ucrainean. „Fiecare dintre voturile dumneavoastră este o contribuție semnificativă la victoria noastră comună”, a scris Shmyhal într-o postare pe X.

„Pas de proporții istorice”

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a declarat că acordul de astăzi al UE privind 50 de miliarde de euro pentru Kiev „este un pas de proporții istorice”, transmite The Guardian. „(Acordul) demonstrează că orice discuție despre o presupusă «oboseală» sau «diminuarea sprijinului» este pur și simplu falsă. Europa și-a demonstrat încă o dată puterea și capacitatea de a lua decizii majore independent de alții. UE este în frunte și oferă un exemplu de urmat pentru restul lumii”, a declarat Kuleba.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că astăzi a fost „o zi bună pentru Europa”. Existau temeri că premierul Ungariei, Viktor Orban, va bloca pachetul de ajutor, așa cum a făcut deja la un summit european din decembrie anul trecut. Orban declarase că dorește să forțeze o regândire a politicii UE față de Ucraina și a pus sub semnul întrebării ideea de a se angaja să finanțeze Ucraina pentru următorii patru ani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...