spot_img
miercuri, mai 1, 2024
AcasăInternaționalLiderii europeni pun la cale un Schengen militar

Liderii europeni pun la cale un Schengen militar

Oficialii europeni se tem că şi state NATO vor fi ameninţate după ce Rusia îşi va lua ochii de pe Ucraina şi vor să creeze coridoare militare pentru transferul de armament.

Germania, Olanda şi Polonia au semnat un acord menit să reducă birocraţia care împiedică deplasarea transfrontalieră rapidă a trupelor şi armamentului de-a lungul unuia dintre principalele coridoare care duc de la Marea Nordului la flancul estic al NATO, scrie Reuters. Amintim că în ultima perioadă tot mai mulți lideri europeni și de la vârful NATO au vorbit public despre extinderea războiului cu Rusia la nivel european.

După invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, atât NATO, cât şi Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile pentru eventualitatea unui conflict militar cu Moscova. Într-un astfel de scenariu, SUA şi alţi aliaţi NATO ar trebui să trimită întăriri militare majore prin porturile din Marea Nordului, prin Germania şi Polonia, către flancul estic. NATO şi-a avertizat însă membrii că prea multă birocraţie împiedică mişcările de trupe în Europa, o problemă ce ar putea genera întârzieri majore în cazul în care ar izbucni un conflict cu Rusia.

„Condiţii care să permită desfăşurări militare rapide”

În cadrul unui eveniment organizat la Bruxelles, la Agenţia Europeană de Apărare a UE, ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a spus că este esenţial să existe condiţii care să permită desfăşurări militare rapide înainte de apariţia unui eventual conflict.

„Geografia este ceea ce este. Asta înseamnă că trebuie să poţi să te deplasezi rapid din Olanda, prin Germania, până în Polonia”, a declarat ea înainte ca cele trei ţări să semneze o scrisoare de intenţie pentru o cooperare mai strânsă în ceea ce UE numeşte mobilitate militară, un proiect deschis şi altor parteneri.

„Avem nevoie de un Schengen militar pentru a asigura o circulaţie mai rapidă şi mai eficientă a personalului şi a materialului militar. Acest lucru va face Europa mai puternică. Am făcut un pas important: Polonia, Germania şi Ţările de Jos au semnat o declaraţie pentru realizarea unui coridor militar”, a scris pe platforma X Kajsa Ollongren.

Trei ani la dispoziţie

Alianța Nord-Atlantică ar avea la dispoziție trei ani ca să se pregătească pentru o posibilă ofensivă rusească în Europa, care ar viza atât infrastructura militară, cât și cea civilă, au avertizat generali de rang înalt, potrivit The Times. Cea mai mare provocare în cadrul NATO este birocrația în ceea ce privește transferul de trupe și echipament între statele membre.

La aproape doi ani de când Rusia a invadat Ucraina, generali din mai multe state membre NATO sunt îngrijorați că Moscova ar putea lansa rachete pentru a lovi adânc în spatele liniilor frontului, în încercarea de a elimina infrastructura civilă și militară necesară pentru a susține efortul de război.

Deși Rusia este acum cu ochii pe Ucraina, oficialii alianței se tem că lucrurile se vor schimba în viitor, iar NATO ar avea trei ani la dispoziție pentru a-și consolida apărarea împotriva unei posibile ofensive rusești ce ar viza teritoriul alianței.

Generalul-locotenent Alexander Sollfrank, comandantul centrului logistic militar al NATO din sud-vestul Germaniei, a îndemnat, de asemenea, aliații să se ocupe de „birocrația” care îngreunează deplasarea trupelor și a echipamentelor și care împiedică utilizarea armelor și a altor echipamente de către alte țări în cazul unei crize majore.

Birocrația, marele dușman al NATO

O problemă semnificativă în cazul unei posibile ofensive sunt reglementările care restricționează schimbul și transportul de echipament militar, nu numai între țările membre NATO, ci și între diferite părți ale Germaniei. Exercițiile transfrontaliere implică frecvent cantități amețitoare de documente care ar costa timp critic în cazul unei crize militare.

De câțiva ani, liderii din cadrul NATO speră să creeze un echivalent militar al spațiului Schengen, care permite transfer fără vize între statele participante.

În prezent se poartă discuții privind crearea unor „coridoare militare” în Europa, iar rezultatele ar putea fi anunțate înainte de următorul summit al NATO, care va avea loc în iulie la Washington.

Germania va fi probabil desemnată drept „placă turnantă” centrală pentru liniile de întărire și realimentare ale trupelor NATO în Europa, susțin generalii.

La fel ca și în războiul din Ucraina, posibilele ținte ale ofensivei ruse în Europa pot fi fabrici de muniții și centre de comandă, dar și centrale electrice, poduri și căi ferate.

„Dacă comparăm războiul și operațiunile de acum zece ani sau de acum cinci ani, atunci ne dăm seama că trebuie să acceptăm că și zonele din spate vor fi puternic atacate”, a declarat Sollfrank la sediul Comandamentului comun de sprijin și abilitare al NATO (JSEC) din orașul Ulm, situat în sudul Germaniei.

Generalul spune că NATO trebuie să presupună că Rusia „va folosi întregul spectru de forțe”, enumerând inclusiv rachetele și dronele.

Scenariul Germaniei

Mai multe voci importante din Occident au avertizat că Rusia reprezintă o amenințare reală ce ar putea genera un conflict dincolo de războiul din Ucraina.

Germania pregăteşte diferite scenarii ca urmare a ameninţării ruse, a transmis în urmă cu două săptămâni de Ministerul Apărării german, după ce tabloidul Bild a publicat un document clasificat al armatei germane care nu exclude o escaladare împotriva NATO în acest an şi o ipotetică confruntare în 2025.

Potrivit Bild, în acest document secret, armata germană analizează posibile acţiuni ale Rusiei şi Occidentului lună de lună, inclusiv un ipotetic scenariu al „Apărării Alianţei 2025”, care prevede desfăşurarea a „sute de mii de soldaţi NATO şi o izbucnire iminentă a unui război în vara anului 2025”.

Civilii din țările NATO ar trebui să fie pregătiți pentru perspectiva unui război total cu Rusia în următorii 20 de ani, a declarat la mijlocul lunii ianuarie locotenent amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului militar al NATO.

„Avem nevoie de o transformare a NATO pentru război”, a susținut amiralul olandez Rob Bauer.

Deși perspectiva escaladării războiului până la o confruntare totală între alianță și Rusia a fost evitată până acum, există îngrijorări legate de faptul că Occidentul nu a acceptat cu adevărat că aceasta ar putea fi încă o posibilitate.

Un astfel de conflict ar necesita mobilizarea pe scară largă a civililor și a bazei industriale din întreaga alianță, a declarat Bauer.

Rusia, posibilă confruntare cu NATO

Pe de altă parte, Sollfrank și alți generali NATO au avertizat că o confruntare militară directă cu Rusia ar putea avea loc chiar în următorii trei ani.

Sollfrank a spus că alința are deja capacitatea de a se apăra și probabil de a descuraja o potențială invazie rusă. Dar, având în vedere actuala dispunere a forțelor NATO pe întregul continent și lipsa de pregătire în spatele flancului estic, armatele NATO ar putea fi forțate să facă „alegeri costisitoare”.

„Am fost foarte concentrați pe est”, a declarat generalul de brigadă Frank Schmitz, șeful departamentului de planificare din cadrul JSEC al armatei germane.

„Avem nevoie de tot felul de capacități”

Există încă unele aspecte, cum ar fi problemele legate de interschimbabilitatea echipamentelor și personalului NATO, care ar putea împiedica un răspuns adecvat, a spus Sollfrank.

„Cred că putem … să începem acest lucru și să reducem sau să adaptăm birocrația sau oriunde ar fi posibil și necesar”, a adăugat Sollfrank.

Săptămâna trecută, șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a declarat că populaţia din Regatul Unit trebuie să fie pregătită să ia armele în mână într-un război împotriva Rusiei condusă de Vladimir Putin, deoarece armata profesionistă din prezent este prea mică, conform The Guardian.

Ministerul Apărării de la Londra a fost nevoit să intervină şi să precizeze că nu are planuri de recrutare.

De asemenea, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat că războiul dintre Rusia şi Ucraina s-ar putea extinde în ţările din vecinătate, potrivit DPA. Oficialul de la Berlin a estimat că Vladimir Putin ar putea invada o țară NATO peste „5-8 ani” începând de acum.

Boris Pistorius a accentuat: „Trebuie să ne consolidăm rapid capacităţile de apărare, în contextul urgenţei situaţiei ameninţării”. „Aşadar, trebuie să luăm în calcul faptul că (preşedintele rus) Vladimir Putin ar putea chiar ataca o ţară NATO cândva”, a mai spus Pistorius.

În timp ce mai mulți lideri europeni și de la vârful NATO au vorbit public despre extinderea războiului cu Rusia la nivel european, premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, în Maramureș, că nu este cazul să ne pregătim pentru un conflict.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
19.5 ° C
19.9 °
19.4 °
39 %
4.9kmh
5 %
mie
22 °
joi
23 °
vin
23 °
sâm
20 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...