spot_img
marți, aprilie 30, 2024
AcasăInternaționalPreședintele Ungariei a demisionat din funcție după ce a grațiat un condamnat...

Președintele Ungariei a demisionat din funcție după ce a grațiat un condamnat într-un dosar de pedofilie

Aflată sub o presiune uriașă după scandalul privind decizia de a grația un bărbat implicat într-un scandal de pedofilie, președintele Ungariei, Katalin Novák, a demisionat din funcție.

Katalin Novak și-a cerut scuze celor pe care i-a rănit și tuturor victimelor care au acuzat-o că nu le-a stat alături, transmite m.hvg.hu.

„În calitate de șef al statului, vă vorbesc pentru ultima oară astăzi, demisionez din funcția de președinte al republicii”, a transmis Katalin Novák în discursul ei. „Era de înțeles că se aștepta o explicație din partea mea” – a mai adăugat Novák, după ce în luna aprilie a anului trecut ea a decis în favoarea clemenței pentru un condamnat care a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. „Am făcut o greșeală”, a recunoscut Katalin Novák, subliniind că nu ar acorda niciodată iertare cuiva despre care există dovezi că abuzează fizic sau psihic un copil. „În cazul unei greșeli, ca cetățean, te-ai aștepta ca președintele să-și asume responsabilitatea chiar și prin demisie”, a mai spus Novák.

Demisie cerută în stradă

Reamintim, peste 1.000 de persoane s-au adunat vineri la Budapesta pentru a cere demisia lui Novak, o aliată apropiată și fost ministru al familiei în cabinetul premierului Ungariei Viktor Orbán.

Partidele de opoziție din Ungaria și-au petrecut săptămâna cerând demiterea lui Novak, precum și a lui Judit Varga, fostul ministru al justiției care a semnat grațierea și care este de așteptat să conducă lista partidului de guvernământ Fidesz pentru alegerile europarlamentare din acest an.

Deși era bine cunoscut faptul că Novak a grațiat aproximativ două duzini de persoane înainte de vizita Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, abia recent s-a aflat că una dintre persoanele care au beneficiat de această măsură a fost directorul adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru că a acoperit un prădător sexual care îi abuza sexual pe rezidenți.

Săptămâna aceasta, Novak a recunoscut că toate grațierile au provocat dezbinare, dar a insistat că nu va grația niciodată un pedofil.

În vârstă de 46 de ani, Katalin Novák este de profesie avocat iar în 10 martie 2022 a devenit prima femeie în funcția de președinte al Ungariei. E a fost secretar de stat la Minsterul Familiei și Tineretului în perioada 2014-2020 și ministru fără portofoliu al aceluiași minister în 2020-2021. Între 2017 și 2021, a fost unul dintre vicepreședinții Fidesz, iar din 2018 a fost deputată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
11.6 ° C
11.6 °
11.6 °
79 %
1.1kmh
0 %
mar
20 °
mie
21 °
joi
22 °
vin
21 °
sâm
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Antrenorul FC Botoșani cățărat pe gard pentru ultimele indicații la meciul cu Dinamo.

EDITORIAL

De când am intrat în Uniunea Europeană banii au curs gârlă, mult peste 70 de miliarde de euro, continuă să vină și vor mai...

EPIGRAMA ZILEI

S-a enervat și a urlat De s-a cutremurat orașul Când și-a găsit soțul în pat Cu ... iepurașul!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...