Florin Ţurcanu începe ofensiva pentru libertate

Procesul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a început ieri cu o cerere surpriză din partea avocaţilor apărării. Imediat ce preşedintele completului de judecată a anunţat începerea cercetării judecătoreşti, avocaţii lui Ţurcanu au atacat cu o cerere prin care au încercat răsturnarea procedurilor, solicitând ca prima persoană audiată să fie omul de afaceri Marcel Bîrsan, adică martorul denunţător, şi nu fostul preşedinte CJ, cum era ordinea firească, iar audierile să se facă separat, în lipsa adversarului.

Cererea s-a bazat pe un precedent înregistrat în procesul fostului primar al capitalei, Sorin Oprescu, acuzat şi el de fapte de corupţie, avocaţii solicitând acest lucru pentru respectarea principiului contradictorialităţii. Cu toate acestea, instanţa a admis doar cererea ca Ţurcanu şi Bîrsan să fie audiaţi în aceeaşi zi, ordinea urmând să fie stabilită atunci. Astfel, bătălia cea mare se va da peste o lună, când fostul preşedinte CJ se va duela indirect în instanţă, pentru prima dată de la arestare, cu cel care l-a dat pe mâna procurorilor anticorupţie.

 

Ţurcanu începe să vorbească

 

Termenul de ieri a mai adus însă o schimbare de atitudine. Astfel, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, Florin Ţurcanu a acceptat să fie audiat de magistraţi cu privire la faptele reţinute în sarcina lui, până acum el uzând de dreptul de a nu face declaraţii. În schimb, avocaţii care îl reprezintă au anunţat că vor solicita administrarea mai multor probe, inclusiv corespondenţa dintre instituţii, dar şi expertize în construcţii, pentru a demonta acuzaţiile procurorilor.

De partea cealaltă, socrul fostului preşedinte CJ, Aristomel Anuşcă, inculpat şi el în dosar pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, a contestat întreg probatoriul administrat de procurorii anticorupţie, dar a preferat să uzeze în continuare de dreptul de a nu face declaraţii, asta pentru ca nu cumva să dea peste cap toată strategia pusă la cale de avocaţi.

Interesant este că tot ieri s-a pus în discuţie şi eventuala prelungire a arestării la domiciliu în cazul fostului preşedinte CJ, însă apărătorii acestuia nu s-au opus prelungirii, tocmai pentru a elimina orice suspiciuni privind o eventuală influenţare a martorilor.

Fostul oficial a stat trei luni după gratii

 

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe motiv că în perioada iunie 2013-septembrie 2014 i-ar fi pretins omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă pe Aleea Pajiştei din Botoşani, promiţându-i în schimb că-l va ajuta să câştige o serie de licitaţii pentru diverse lucrări. Afacerea s-ar fi făcut prin intermediul unei firme „paravan”, iar casa, care ar fi costat peste 270.000 de lei, a fost ridicată pe numele socrului lui Ţurcanu, Aristomel Anuşcă. În timpul execuţiei, susţin anchetatorii, Marcel Bîrsan i-ar fi oferit fostului preşedinte CJ inclusiv sume de bani pentru ca acesta să plătească facturile fictive emise de societatea paravan.

Afacerea a fost recunoscută de omul de afaceri, care a semnat şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. Arestat în martie, Florin Ţurcanu a stat după gratii până la sfârşitul lunii iulie, când a fost plasat în arest la domiciliu.

 

 

 

Deja ai votat!