joi, septembrie 29, 2022
AcasăLocalFlorin Ţurcanu începe ofensiva pentru libertate

Florin Ţurcanu începe ofensiva pentru libertate

Procesul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a început ieri cu o cerere surpriză din partea avocaţilor apărării. Imediat ce preşedintele completului de judecată a anunţat începerea cercetării judecătoreşti, avocaţii lui Ţurcanu au atacat cu o cerere prin care au încercat răsturnarea procedurilor, solicitând ca prima persoană audiată să fie omul de afaceri Marcel Bîrsan, adică martorul denunţător, şi nu fostul preşedinte CJ, cum era ordinea firească, iar audierile să se facă separat, în lipsa adversarului.

Cererea s-a bazat pe un precedent înregistrat în procesul fostului primar al capitalei, Sorin Oprescu, acuzat şi el de fapte de corupţie, avocaţii solicitând acest lucru pentru respectarea principiului contradictorialităţii. Cu toate acestea, instanţa a admis doar cererea ca Ţurcanu şi Bîrsan să fie audiaţi în aceeaşi zi, ordinea urmând să fie stabilită atunci. Astfel, bătălia cea mare se va da peste o lună, când fostul preşedinte CJ se va duela indirect în instanţă, pentru prima dată de la arestare, cu cel care l-a dat pe mâna procurorilor anticorupţie.

 

Ţurcanu începe să vorbească

 

Termenul de ieri a mai adus însă o schimbare de atitudine. Astfel, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, Florin Ţurcanu a acceptat să fie audiat de magistraţi cu privire la faptele reţinute în sarcina lui, până acum el uzând de dreptul de a nu face declaraţii. În schimb, avocaţii care îl reprezintă au anunţat că vor solicita administrarea mai multor probe, inclusiv corespondenţa dintre instituţii, dar şi expertize în construcţii, pentru a demonta acuzaţiile procurorilor.

De partea cealaltă, socrul fostului preşedinte CJ, Aristomel Anuşcă, inculpat şi el în dosar pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, a contestat întreg probatoriul administrat de procurorii anticorupţie, dar a preferat să uzeze în continuare de dreptul de a nu face declaraţii, asta pentru ca nu cumva să dea peste cap toată strategia pusă la cale de avocaţi.

Interesant este că tot ieri s-a pus în discuţie şi eventuala prelungire a arestării la domiciliu în cazul fostului preşedinte CJ, însă apărătorii acestuia nu s-au opus prelungirii, tocmai pentru a elimina orice suspiciuni privind o eventuală influenţare a martorilor.

Fostul oficial a stat trei luni după gratii

 

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe motiv că în perioada iunie 2013-septembrie 2014 i-ar fi pretins omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă pe Aleea Pajiştei din Botoşani, promiţându-i în schimb că-l va ajuta să câştige o serie de licitaţii pentru diverse lucrări. Afacerea s-ar fi făcut prin intermediul unei firme „paravan”, iar casa, care ar fi costat peste 270.000 de lei, a fost ridicată pe numele socrului lui Ţurcanu, Aristomel Anuşcă. În timpul execuţiei, susţin anchetatorii, Marcel Bîrsan i-ar fi oferit fostului preşedinte CJ inclusiv sume de bani pentru ca acesta să plătească facturile fictive emise de societatea paravan.

Afacerea a fost recunoscută de omul de afaceri, care a semnat şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. Arestat în martie, Florin Ţurcanu a stat după gratii până la sfârşitul lunii iulie, când a fost plasat în arest la domiciliu.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
15.6 ° C
15.6 °
15.5 °
73 %
3.5kmh
61 %
joi
24 °
vin
24 °
sâm
26 °
Dum
18 °
lun
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Pentru că șoferii continuă să nu respecte indicatoarele rutiere, s-a trecut la următorul nivel.

EDITORIAL

Timpul ne face mereu surprize, dar nu toate îmbucurătoare. Iată, acum ne-a adus vestea tristă, logic posibilă, dar mereu neașteptată și cutremurătoare în cazul...

GÂNDUL ZILEI

Eminescologii toți Au dileme foarte mari: Oare plopii fără soț Or fi fost … celibatari? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...