luni, decembrie 9, 2024
HomeLocal BTFlorin Ţurcanu începe ofensiva pentru libertate

Florin Ţurcanu începe ofensiva pentru libertate

Procesul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Florin Ţurcanu, trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, a început ieri cu o cerere surpriză din partea avocaţilor apărării. Imediat ce preşedintele completului de judecată a anunţat începerea cercetării judecătoreşti, avocaţii lui Ţurcanu au atacat cu o cerere prin care au încercat răsturnarea procedurilor, solicitând ca prima persoană audiată să fie omul de afaceri Marcel Bîrsan, adică martorul denunţător, şi nu fostul preşedinte CJ, cum era ordinea firească, iar audierile să se facă separat, în lipsa adversarului.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Cererea s-a bazat pe un precedent înregistrat în procesul fostului primar al capitalei, Sorin Oprescu, acuzat şi el de fapte de corupţie, avocaţii solicitând acest lucru pentru respectarea principiului contradictorialităţii. Cu toate acestea, instanţa a admis doar cererea ca Ţurcanu şi Bîrsan să fie audiaţi în aceeaşi zi, ordinea urmând să fie stabilită atunci. Astfel, bătălia cea mare se va da peste o lună, când fostul preşedinte CJ se va duela indirect în instanţă, pentru prima dată de la arestare, cu cel care l-a dat pe mâna procurorilor anticorupţie.

 

Ţurcanu începe să vorbească

 

Termenul de ieri a mai adus însă o schimbare de atitudine. Astfel, pentru prima dată de la izbucnirea scandalului, Florin Ţurcanu a acceptat să fie audiat de magistraţi cu privire la faptele reţinute în sarcina lui, până acum el uzând de dreptul de a nu face declaraţii. În schimb, avocaţii care îl reprezintă au anunţat că vor solicita administrarea mai multor probe, inclusiv corespondenţa dintre instituţii, dar şi expertize în construcţii, pentru a demonta acuzaţiile procurorilor.

De partea cealaltă, socrul fostului preşedinte CJ, Aristomel Anuşcă, inculpat şi el în dosar pentru complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, a contestat întreg probatoriul administrat de procurorii anticorupţie, dar a preferat să uzeze în continuare de dreptul de a nu face declaraţii, asta pentru ca nu cumva să dea peste cap toată strategia pusă la cale de avocaţi.

Interesant este că tot ieri s-a pus în discuţie şi eventuala prelungire a arestării la domiciliu în cazul fostului preşedinte CJ, însă apărătorii acestuia nu s-au opus prelungirii, tocmai pentru a elimina orice suspiciuni privind o eventuală influenţare a martorilor.

Fostul oficial a stat trei luni după gratii

 

Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe motiv că în perioada iunie 2013-septembrie 2014 i-ar fi pretins omului de afaceri Marcel Bîrsan să-i construiască o casă pe Aleea Pajiştei din Botoşani, promiţându-i în schimb că-l va ajuta să câştige o serie de licitaţii pentru diverse lucrări. Afacerea s-ar fi făcut prin intermediul unei firme „paravan”, iar casa, care ar fi costat peste 270.000 de lei, a fost ridicată pe numele socrului lui Ţurcanu, Aristomel Anuşcă. În timpul execuţiei, susţin anchetatorii, Marcel Bîrsan i-ar fi oferit fostului preşedinte CJ inclusiv sume de bani pentru ca acesta să plătească facturile fictive emise de societatea paravan.

Afacerea a fost recunoscută de omul de afaceri, care a semnat şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu procurorii DNA. Arestat în martie, Florin Ţurcanu a stat după gratii până la sfârşitul lunii iulie, când a fost plasat în arest la domiciliu.

 

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
ploaie moderată
4.9 ° C
5 °
3.3 °
99 %
6.1kmh
100 %
lun
5 °
mar
4 °
mie
2 °
joi
3 °
vin
1 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Chiar dacă la nivel central se mai înjură, pe plan local AUR și SOS încep deja să se împace.

EDITORIAL

Am văzut multă surprindere cu privire la votul diasporei românești. Cum este posibil ca tocmai cei care au fost mai multe alegeri la rând...

EPIGRAMA ZILEI

Traiul nu îmi este greu - Îmi spunea el cu obidă - Baza este socrul meu, Soacră-mea fiind ... acidă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...