spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăLocal BTPeste 200 de elevi din străinătate au revenit în şcolile botoşănene

Peste 200 de elevi din străinătate au revenit în şcolile botoşănene

Mulţi elevi care au studiat în străinătate au solicitat înscrierea în şcoli botoşănene. Datele centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean arată că pe parcursul anului şcolar 2017 – 2018, au solicitat înscrierea în şcolile botoşănene 223 de elevi, din care 106 în învăţământul primar, 87 în învăţământul gimnazial şi 30 la liceu.

Cei mai mulţi elevi, 163, au revenit din Italia. Acestora li s-a alăturat 30 de copii veniţi din Spania, şapte din Germania, şase din Anglia, patru din Irlanda, trei din Republica Moldova, câte doi din Grecia, Franţa, Turcia, Israel şi unul din Belgia.

Din cei 223 de elevi înscrişi în şcolile botoşănene, 165 nu au studiat deloc în România, iar unii s-au născut în ţările din care vin.

Aceşti elevi sunt evaluaţi la unitatea de învăţământ de către o comisie formată din cadre care predau la nivelul de studiu pentru care se solicită înscrierea. La alegerea clasei în care se face înscrierea se ţine cont de clasele absolvite în străinătate, vârsta şi nivelul dezvoltării psihocomportamentale, competenţele de comunicare în limba română şi de perspectivele de evoluţie şcolară.

În cazul în care nu au documente şcolare, elevii sunt înscrişi ca audienţi până la procurarea documentelor şi finalizarea procedurii de echivalare, indiferent de momentul în care părinţii, tutorii sau susţinătorii legali ai acestora solicită şcolarizarea, asigurându-se astfel accesul neîngrădit la educaţie.

Activitatea elevilor audienţi este înregistrată în cataloage provizorii şi se urmăreşte modul în care se adaptează elevul la nivelul clasei respective. Toate menţiunile privind evaluările şi frecvenţa sunt trecute în catalogul clasei, după încheierea recunoaşterii şi a echivalării studiilor parcurse în străinătate.

Au fost situaţii în care părinţii au fost consiliaţi să solicite înscrierea elevilor în aceeaşi clasă pe care au frecventat-o în anul şcolar anterior, sau într-o clasă anterioară celei absolvite. Asta pentru ca elevii să-şi consolideze competenţele de comunicare în limbă română, cunoştinţele de citit şi scris şi să se adapteze la programele şcolare din Romania.

Potrivit reprezentanţilor IŞJ, cei mai mulţi elevi nu au avut probleme de adaptare, beneficiind de sprijinul cadrelor didactice şi de consiliere pedagogică. Au fost elevi care, după ce s-au înscris ca audienţi, au avut dificultăţi de adaptare, iar părinţii au solicitat înscrierea într-o clasă inferioară. Spre exemplu, un elev a fost înscris iniţial în clasa a VIII-a, însă, după o săptămână, părinţii au solicitat ca el să fie trecut în clasa a VII-a.

În această perioadă s-au prezentat la IŞJ mai mulţi elevi care au absolvit clasa a VIII-a în Italia, au susţinut examenul de absolvire şi au solicitat înscrierea în clasa a IX-a, în judeţul Botoşani, pentru anul şcolar 2018-2019. Aceşti elevi vor fi repartizaţi la liceu în etapa de rezolvare a cazurilor speciale, care va avea loc în perioada 18 – 19 iulie. Repartizarea va fi făcută de Comisia judeţeană de admitere, în funcţie de opţiunile elevilor şi locurile disponibile pentru cazuri speciale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
15.3 ° C
15.6 °
12.1 °
58 %
1.3kmh
100 %
mie
15 °
joi
22 °
vin
22 °
sâm
19 °
Dum
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Oamenii se pregătesc, se vede că vin sărbătorile.

EDITORIAL

Eliminarea din cărțile Primăriei pe motive de incompatibilitate a medicului Cîrstoiu este doar praful în ochi pe care Ciolacu și ai lui ni l-au...

EPIGRAMA ZILEI

Lumina din felicitare Să n-o considerați plocon, Ne costă ea, pe fiecare Cu mult mai mult ca la … E on!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...