spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTPremiul "Eminescu", retras fără o bază regulamentară

Premiul „Eminescu”, retras fără o bază regulamentară

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia din acest an i-a fost retras lui Constantin Abăluţă fără o bază regulamentară. Cel puţin aşa reiese din regulamentele manifestării făcute publice de către scriitorul Dan Lungu. Acesta a postat pe pagina sa de pe o reţea de socializare regulamentul din 1991 şi cel modificat din 2015.

Organizatorii susţineau până acum că a mai existat un precedent, cel al poetului Geo Dumitrescu, în anii ’90 şi că atunci conducerea municipiului a solicitat prezenţa expresă a premiantului la Botoşani. Deşi până ieri nu avusese loc întâlnirea anunţată între organizatorul manifestării, Gellu Dorian, preşedintele Fundaţiei Culturale „Hyperion-cb” Botoşani, primarul Cătălin Flutur, abia revenit din concediu, tinde să-i acorde credit acestuia: „Am citit tot ce s-a scris despre acest lucru. Nu ne-am întâlnit încă, dar ce ar fi trebuit să facă organizatorii, să dea premiul şi titlul de cetăţean de onoare unei poze?”

Acesta nu este prea entuziasmat de ideea ca Primăria să preia organizarea manifestării, preferând să rămând să fie în continuare finanţator al acesteia în parteneriat. „Cine să organizeze la noi? Am mai avut un consilier, Buiuc, (n.r. – Andreea Buiuc – PSD), care a evaluat un director de teatru, pe Florin Aioniţoaiei, şi aţi văzut ce a ieşit. Cel mai indicat este ca ei (n.r. – reprezentanţii Uniunii Scriitorilor) să jurizeze în continuare, pentru că ei sunt cei mai în măsură să ia o decizie”, a mai spus primarul de Botoşani, adăugând pe fugă că poate că „se va retrage organizatorul” manifestării şi se va închide subiectul.

La sfârşitul săptămânii trecute, Gellu Dorian a admis faptul că în urma unei discuţii pe care o va avea cu primarul Cătălin Flutur, Consiliul Local (CL) şi Primăria Botoşani ar putea deveni organizatorii manifestării, lucru natural de altfel, dacă ţinem cont că din bugetul de peste 75.000 de lei a ediţiei din acest an, 85%, adică 65.000 de lei au fost asiguraţi de municipalitatea botoşăneană, care a făcut plăţile directe, fără a mai implica Fundaţia „Hyperion-cb”.

Un nou regulament al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” ar urma să se dezbată în viitorul apropiat de Consiliul Local, iar potrivit unor declaraţii recente ale lui Gellu Dorian acesta trebuie să cuprindă obligaţia ca premiantul să fie prezent la manifestările de la Botoşani. „Ca să-l citez pe Mircea Cărtărescu, «un premiu care onorează, trebuie onorat»”, şi-a justificat poziţia Gellu Dorian, care a revenit asupra afirmaţiilor de anul trecut când le transmitea politicienilor din CL că nu le va permite să organizeze manifestarea, deoarece ea e înregistrată la OSIM de fundaţia pe care o conduce.

Stoiciu a înfierat criticii Uniunii Scriitorilor

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, care tocmai publicase un articol de înfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, au apărut primele semne că nici în acest an acordarea premiului nu este ferită de controverse. Unul dintre poeţii nominalizaţi, Constantin Abăluţă, primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), banii ce se cuveneau câştigătorului, când organizatorii au constatat că regulamentul îi împiedică să acorde distincţia unui autor care nu este prezent la ceremonie.

Scriitorii şi jurnaliştii au criticat regulamentul, susţinând că regulamentul şi modul în care se fac nominalizările nu sunt clare şi nici obiective. Patru membri ai juriului, Al. Cistelecan, Mircea Martin, Ion Pop şi Cornel Ungureanu, au deplâns situaţia, iar senatorul şi scriitorul Dan Lungu, originar din Botoşani, a înaintat o scrisoare deschisă primarului Cătălin Flutur şi CL Botoşani în care cere explicaţii şi menţionează că „întreaga lume literară este indignată în momentul de faţă de gestul dumneavoastră, iar poetul Constantin Abăluţă nu merita această umilinţă şi acest gest de dispreţ”. Alături de Dan Lungu s-au poziţionat mai multe personalităţi, precum: Vasile Baghiu, Mircea Cărtărescu, Mariana Codruţ, Dan Dănilă, Sorin Gherghuţ, Alex Goldiş, Mugur Grosu, Florin Iaru, Claudiu Komartin, Iulia Popovici, Octavian Soviany sau Radu Vancu.

De remarcat că doi dintre membrii juriului, Mircea Martin şi Cornel Ungureanu nu au semnat procesul verbal prin care s-a acordat premiul lui Liviu Ioan Stoiciu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...