spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTClamparu, destăinuiri din spatele gratiilor

Clamparu, destăinuiri din spatele gratiilor

Condamnat la 25 de ani de puşcărie şi închis în Penitenciarul Aiud, temutul interlop botoşănean Ion Clamparu încearcă să-şi schimbe viaţa. Într-un interviu acordat publicaţiei „Ziarul de Cluj”, el a recunoscut că a trăit mai multe încercări de-a lungul celor circa 31 de ani de la prima lui condamnare, iar ceea ce l-a determinat să-şi schimbe complet viaţa sunt copiii. Hotărât să lase totul în urmă, Clamparu le-a cerut scuze tuturor celor care au avut de suferit din cauza lui şi a arătat că ceea ce i-a marcat viaţa, determinându-l să se orienteze spre cariera infracţională a fost perioada petrecută în spatele gratiilor după condamnarea primită pentru omorul comis la Botoşani.

Având doar 18 ani (n.r. – când a fost acuzat de omor), el a ajuns în penitenciar, într-o lume total diferită, unde spune el, legea era făcută de cei mai tari şi unde a fost nevoit să fure de la cei mai slabi pentru a rezista şi supravieţui. Atunci a trecut prin cele mai grele puşcării – Poarta Alba şi Fort 13, perioadă care l-a schimbat în rău. Destănuirile lui Clamparu au continuat mai apoi cu perioada de după eliberare, de după 1998, când a realizat că nu avea nimic şi când a decis să plece peste hotare, în Spania, unde a dat peste o altă lume, condusă după alte reguli.

În interviul oferit, Clamparu a recunoscut că încercat să fie inclusiv proxenet, cu două tinere din Republica Moldova, însă a renunţat pentru că se câştiga prea puţin. În schimb, a ajuns să lucreze pentru casele de prostituţie, asigurând protecţia atât a proprietarilor, a clienţilor sau a femeilor care prestau aceste servicii. În schimb, a povestit el, a fost perioada în care a învăţat că pentru a face rost de bani trebuie să caute reţele de succes a celor care făceau averi sau punctele slabe, lăsând impresia că ar fi câştigat bani şi din „taxă de protecţie”.

Cât priveşte aşa-zisul Clan Clamparu, el a susţinut că în momentul în care a ajuns în Spania a cunoscut o serie de români cu care s-a asociat, însă doar el singur era din familia Clamparu. Acum, la mai bine de 20 de ani de atunci, Ion Clamparu crede că multe dintre grozăviile despre care s-a pomenit fac parte din folclor sau au fost comise de cei din anturajul său, în numele lui, fără ca el să cunoască ceva. Drept dovadă el a negat episodul cu fata care ar fi fost legată de un copac şi sfâşiată de câini pentru că, a spus el, nu a fost nimic real. Ba mai mult, după ce a fost închis, anchetatorii iberici i-au verificat casa din Palma de Mallorca, cu echipamente moderne de detectare a sângelui şi rămăşiţelor umane şi nu au găsit nicio probă care să confirme acea poveste. La fel, în timpul procesului din Spania, în care iniţial el a fost condamnat la 30 de ani de închisoare, două dintre presupusele victime nu s-au prezentat la proces, una a depus mărturie sub identitate protejată şi una dintre fete a spus că nu l-a văzut niciodată. Ion Clamparu spune că unele dintre poveşti au fost inventate în mod clar pentru a-l creiona în culori negative, cum a fost şi aşa-zisa recompensă oferită pe capul fostul procuror general Ilie Botoş care nu a fost reală şi a fost ticluită pentru a-i agrava situaţia din Spania sau pentru a-l putea scoate din ascunzătoare. Tot pe lista poveştilor a fost inclusă şi relatarea potrivit căreia ar fi trimis în ţară maşini pline cu bani. „S-a găsit vreo maşină ? S-au găsit bani ? Totul este folclor”, a spus Clamparu.

Tot în interviul cu pricina, Ion Clamparu a dezvăluit că ceea ce i-a schimbat viaţa a fost faptul că, în momentul în care figura pe lista „Most Wanted” a părăsit Spania şi a cunoscut astfel o altă româncă, dându-şi o identitate falsă, cu care a avut o poveste de dragoste în urma căreia au venit pe lume cei doi copii. Clamparu spune că primul copil a murit după numai câteva luni, iar în momentul în care a venit şi fetiţa pe lume a realizat că dacă va continua în acelaşi stil îi va strica şi ei viaţa. Prin urmare, el şi-a declinat adevărata identitate şi a promis că în momentul în care fetiţa va împlini un an se va preda autorităţilor, lucru pe care l-a şi făcut în septembrie 2011.

Ion Clamparu spune că gestul său i-a surprins inclusiv pe anchetatorii spanioli, care au căutat să-l prindă în ultimii ani pentru a se lăuda cu el, asemeni unui trofeu. Ulterior condamnării, el susţine că a vrut să se întoarcă în ţară, dar cererile lui au fost respinse, astfel că a trebuit să se adreseze Curţii Europene a Drepturilor Omului, solicitând reîntregirea familiei. Aşa ar fi reuşit el să ajungă în România, fiind încarcerat mai întâi în Beciul Domnesc, la Rahova, Iaşi şi mai apoi la Aiud.

Lanţul destănuirilor a continuat mai apoi cu o doua persoană, care spune Clamparu i-a marcat viaţa şi anume mama sa din Botoşani, care încă mai trăieşte şi care, după toate necazurile pricinuite, doreşte să-l vadă în continuare lângă ea. Din acest motiv, el a decis să lase totul în urmă şi să-şi schimbe viaţa, încercând să le demonstreze tuturor celor din jur că perioada infracţională a fost o greşeală. Iar ceea ce îl va ajuta în această răsturnare de situaţie, crede el, va fi educaţia primită din partea mamei în anii copilăriei, dar şi credinţa în Dumnezeu.

Originar din municipiul Botoşani, Ion Clamparu, care a împlinit toamna trecută 50 de ani, a ajuns să fie considerat cel mai puternic lider al lumii interlope din România după ce a ieşit din Penitenciarul Poarta Albă, unde a executat o pedeapsă pentru omor. Ulterior, el s-a stabilit în Bacău, după care a plecat din ţară, stabilindu-şi „cartierul general” în Madrid. Ajutat de alţi români, el ar fi monopolizat piaţa prostituţiei din Spania prin violenţă. Ulterior, el a fost condamnat şi în Italia pentru trafic pe droguri.

Căutat de autorităţile din România, după ce justiţia l-a condamnat la 13 ani de închisoare, Clamparu a fost inclus de Interpol pe lista celor mai căutaţi suspecţi din lume. În septembrie 2011, el s-a predat poliţiei iberice şi a fost trimis în judecată inclusiv în Spania pentru trafic de persoane, proxenetism şi provocare de avort.

Poreclit „Naşul”, „Cap de porc” sau „Ioan de la Madrid”, Clamparu a fost condamnat şi acolo la închisoare cu executare, însă după ce a fost extrădat a obţinut contopirea tuturor pedepselor, fiind închis în prezent în Penitenciarul Aiud.

Mai jos puteţi vedea materialele video postate de „Ziarul de Cluj”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...