sixteen + 5 =

A password will be e-mailed to you.

O decizie asupra Regulamentului Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, care a iscat un scandal uriaş la începutul anului, se lasă aşteptată. Membrii Comisiei de cultură din Consiliul Local (CL) nu „au reuşit” încă să se întâlnească pentru a discuta această problemă. „Nu e dispus nimeni să vină la şedinţă în campania electorală. Să treacă alegerile şi săptămâna viitoare vom avea şedinţa de CL în care voi vorbi cu colegii mei să ne întâlnim a doua zi”, a declarat Daniela Vicol, preşedinta Comisiei pentru activităţi ştiinţifice, învăţământ, sănătate, cultură, protecţie socială, activităţi sportive şi de agrement.

O situaţie similară s-a înregistrat şi luna trecută. După şedinţa ordinară de CL, membrii comisiei au decis să nu se mai întâlnească a doua zi, în Joia Mare, pentru a dezbate regulamentul celui mai important premiu de poezie din România. „Categoric vom face o şedinţă, pentru că situaţia trebuie rezolvată”, a declarat Daniela Vicol.

Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a născut vii controverse din cauza deciziilor luate de organizatori fără o bază regulamentară. Premiul pentru Opera Omnia a fost acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu, care tocmai publicase un articol de înfierare a scriitorilor critici la adresa politicii financiare netransparente a Uniunii Scriitorilor. La scurt timp după ce s-au stins ecourile festivităţii, s-a aflat că, iniţial, Constantin Abăluţă a fost desemnat câştigător şi chiar primise deja în cont cei 35.000 de lei (aproximativ 7.500 de euro), dar distincţia i-a fost retras pe motiv că regulamentul nu dă dreptul câştigătorului să absenteze de la manifestări. În realitate, în cele două versiuni ale regulamentului publicat de revista „Hyperion” nu apare această obligativitate. Ea apare într-o versiune de regulament depusă la Primărie de către Gellu Dorian, dar care nu este asumată oficial.

În spaţiu public a apărut ideea ruperii premiului literar acordat pentru creaţia poeţilor nominalizaţi de cel material acordat de autorităţile botoşănene şi de titlul de cetăţean de onoare al municipiului, dar şi posibilitatea unei „licitaţii de proiecte pentru organizarea manifestării”. „Această licitaţie poate fi o soluţie bună şi este folosită frecvent în asemenea cazuri”, preciza scriitorul botoşănean Dan Lungu.

În acest context s-a decis ca membrii Comisiei de cultură să stabilească un nou regulament.

La începutul lunii martie, Daniela Vicol, preşedintele comisiei, anunţa că vor fi analizate toate variantele discutate în spaţiul public, doar că această discuţie trenează de luni bune, iar în scurt timp începe perioada concediilor, urmată de o nouă campanie electorală, cea pentru prezidenţiale, astfel că există riscul ca un nou regulament să nu poată fi adoptat în termen util pentru a fi aplicat de la ediţia viitoare, ca să nu mai vorbim de timpul necesar unei eventuale licitaţii de proiecte pentru organizarea galei de anul viitor, aşa cum a propus Dan Lungu.

Apreciază calitatea articolului

5 VOTURI - MEDIE: 3,80
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...