Fost poliţist condamnat pentru fraudarea subvenţiilor europene

0
0

Un fost agent rutier din cadrul Poliţiei Săveni a fost condamnat definitiv la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, după ce a prezentat o serie de documente inexacte pentru a beneficia de subvenţii europene. Sentinţa definitivă a fost pronunţată vineri de Curtea de Apel Suceava, Ion Achiţenei urmând să fie supus unui termen de încercare de 3 ani și 6 luni.

În vârstă de 59 de ani, Ion Achiţenei a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava în vara lui 2013, în urma unor constatări făcute de Direcția Antifraudă Control Intern și Supracontrol din cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Bucureşti. Potrivit anchetatorilor, în campaniile din 2008, 2009 şi 2010, acesta, împreună cu cei doi fii ai săi, Lucian Dumitru şi Bogdan Achiţenei (n.r. – preot şi respectiv jurist), ar fi prezentat mai multe documente inexacte, beneficiind sau încercând să beneficieze de subvenţii europene pentru o serie de culturi înfiinţate pe suprafeţe mai mari decât cele deţinute în realitate, terenul fiind deţinut în afara cadrului legal.

Audiat atât în cursul urmăririi penale cât și a cercetării judecătorești Ion Achiţenei a arătat, în mod constant, că nu a acționat, în nici un mod, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri din bugetele publice, nu a indus în eroare autoritățile publice prin mijloace frauduloase în scopul obținerii de foloase materiale injuste cu producerea de pagube materiale, la mijloc fiind vorba de o serie de erori. Iniţial, dosarul a fost pe rolul Judecătoriei Săveni şi Tribunalul Botoşani, însă primele două sentinţe au fost desfiinţate de Curtea de Apel Suceava, astfel că dosarul a fost rejudecat de două ori. În tot acest timp, prejudiciul calculat de anchetatori a fost restituit, ori compensat în parte. Procesul continuă însă la Tribunalul Botoşani în cazul celor doi fii, bănuiţi la rândul lor de „tentativă de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea, ori în numele lor”, cei doi susţinând că sunt nevinovaţi.

+0 -0

se încarcă...