spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSute de credincioşi au participat la slujba oficiată de ÎPS Teofan, la...

Sute de credincioşi au participat la slujba oficiată de ÎPS Teofan, la Curteşti (video)

ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Curteşti. Alături de mitropolit au slujit părintele protopop Lucian Leonte, alţi preoţi şi diaconi. La slujbă au participat sute de localnici, dar şi Maricel Anton, primarul comunei, emoţia acestora fiind cu atât mai mare cu cât în ultimii 30 de ani niciun mitropolit nu a mai slujit în această biserică.

Slujba a fost emoţionantă şi înălţătoare. În finalul slujbei, mulţi prunci au primit Sfânta Împărtăşanie chiar de la ierarh, spre bucuria lor, dar şi a părinţilor.

Părintele protopop Lucian Leonte a arătat că ÎPS Teofan merge în toate cătunele şi parohiile pentru a oficia slujbe, deşi programul său este destul de încărcat. „Merge să se întâlnească cu fiecare preot în parohia lui, la Sfântul Altar pe care-l slujeşte şi cu credincioşii pe care-i păstoreşte şi pentru că nu doar vine cu o slujire, ci vine cu un cuvânt de povăţuire, observă viaţa bisericii şi cu această viaţă a bisericii şi cu chipurile preoţilor şi ale credincioşilor se înfăţişează întotdeauna înaintea Mântuitorului Hristos, în rugăciune. De aceea îi mulţumim Înalt Preasfinţiei Sale că a vizitat parohia dumneavoastră şi ne-a bucurat şi pe noi cu prezenţa şi slujirea, cu cuvântul de învăţătură pe care ni l-a aşezat la inimi”, a spus părintele protopop.

Şi preotul paroh Dan Sănduleac a arătat că vizita mitropolitului aduce în comunitate speranţă şi redă bucuria duhovnicească. „Bucuria este cu atât mai mare cu cât, iată, se împlinesc anul acesta 30 de ani de când un mitropolit al Moldovei a păşit aici, pe meleagul Curteştilor, cu ocazia resfinţirii bisericii. în 1990. Şi cu atât mai mare este bucuria pentru noi toţi, pentru că, iată, am trăit vremurile acestea binecuvântate, primind de la ÎPS Teofan binecuvântare, cuvânt de învăţătură, zidire şi întărire pentru tot ceea ce avem de lucrat în continuare”, a declarat preotul paroh. Acesta i-a mulţumit mitropolitului pentru onoarea de a vizita parohiile „pentru a resuscita duhovniceşte preoţii, slujitorii şi enoriaşii”.

ÎPS Teofan a primit de la preotul paroh o icoană cu Maica Domnului. „Să vă binecuvânteze Maica Domnului cu harul şi cu binecuvântarea fiului său. Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toţi şi pentru toate. Mă bucur că sunt aici împreună cu dumneavoastră, cu domnul primar, cu fraţii preoţi, bucurându-ne de dumnezeiasca liturghie şi ascultându-l pe părintele şi de tot ceea ce s-a împlinit aici”, a spus, printre altele, ÎPS Teofan, mulţumind oamenilor de bine pentru tot ceea ce s-a realizat în parohie.

Preotul paroh Dan Sănduleac a fost ridicat la rangul de iconom. O distincţie a primit şi preotul Vasile Burlacu, cel care a slujit aici până în anul 2006.

După slujbă, ÎPS Teofan a sfinţit casa praznicală, aflată lângă biserică. Potrivit tradiţiei, din partea parohiei au fost împărţite bucate tradiţionale. Tot astăzi, ÎPS Teofan a făcut vizite pastorale în alte trei comunităţi botoşănene.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...