Dispută în CJ de la realizarea heliportului SMURD (video)

0

Lipsa unui heliport pentru elicopterul SMURD a fost adusă din nou în discuția consilierilor județeni chiar în ședința în care s-a discutat modul în care sunt împărțiți banii județului.
Cel care a ridicat problema a fost liderul de grup al liberalilor, consilierul județean Radu Anton
. „În lista de investiții pentru anul 2020 nu am găsit prevederi pentru terenul de aterizare a elicopterului. Le-am solicitat de un an de zile. Rămâne aceeași promisiune de a dona terenul (n.r. – anul trecut, Radu Anton s-a arătat dispus să doneze o bucată de teren la Vorona pentru heliport). Vedeți dumneavoastră… în județ există, pe tură la ambulanță, un singur medic urgentist. Dacă acel medic este trimis cu un caz grav la Iași, șase ore nu mai poate să asigure asistență de specialitate în județ”, și-a motivat Anton insistența pentru a solicita bani pentru un heliport.

Replica i-a dat-o vicepreședintele Consiliului Județean (CJ), Dorin Birta: „Problema nu este suma pe care noi, CJ, să o dăm. Nu! Am putea face noi investiția aceasta, costurile nu sunt atât de mari, numai că, atâta timp cât la nivel național se derulează un proiect legat de heliporturi, nu numai pentru județul Botoșani, ci pentru mai multe județe, nu putem face această investiție”.

Suceava și Sălaj, exemple demne de urmat

Argumentul vicepreședintelui CJ nu l-a convins pe Radu Anton, care a dat de exemplu Suceava, unde s-a construit un heliport, deși există și aeroportul de la Salcea și mai urmează să realizeze un alt heliport în bazinul Dornelor, la Vatra Dornei. De asemenea, Anton a arătat că în județul Sălaj s-a investit mult în aceste facilități pentru elicopterele SMURD, care sunt vitale pentru salvarea vieților în cazurile grave. Mai mult, Radu Anton a mai afirmat că finanțarea construcției unui heliport la ISU nu este atât de sigură precum o dau autoritățile. „Nu există un program național pentru a construi aceste terenuri (n.r. – heliporturi). În derulare este un proiect cu Republica Moldova, în care sunt prevăzute patru asemenea terenuri de aterizare, dar Botoșaniul nu este sigur că este eligibil, pentru așa ceva”, a spus liberalul, care arătat că este o investiție mică, adică „un teren de 30 pe 30 de metri, betonat, cu balize luminoase și un anemometru care să indice viteza și direcția vântului”.

La rândul său, consilierul Ada-Alexandrina Macovei l-a interpelat pe președintele CJ dacă programul de construcție a heliporturilor în orașele mici are termene clare sau este „la fel ca programul construcției celor 2.300 de grădinițe și creșe, le fel cu programul celor șase spitale regionale, cu drumul Botoșani – Târgu Frumos și ca toate celelalte promisiuni electorale”.

Există un program al Ministerului de Interne… cu locația exact lângă Pompierie. Așteptăm Să vedem ce se întâmplă”, a replicat Macaleți, iar Ada Macovei a subliniat că „nu are termene”. „Păi nu putem fixa noi termene la Ministerul de Interne! Chiar nu pot”, a pus capăt subiectului, nervos, Macaleți.

Proiect blocat de trei metri

Demersurile vizând amenajarea unui heliport pe un teren aflat în proprietatea ISU Botoşani au început de mai mult timp, dar s-au împotmolit după ce s-a constatat că terenul pus la dispoziţie nu îndeplineşte pe o latură cerinţele tehnice Inspectoratului General de Aviaţie (IGA), fiind mai mic cu trei metri. La un moment dat, primarul Cătălin Flutur a propus pentru heliport un teren în zona Rediu, însă edilul a fost informat că la această fază a proiectului nu se acceptă schimbarea locaţiei.

Proiectul IGA vizează realizarea a şapte heliporturi în România şi Republica Moldova, în baza unei finanţări europene. Cele trei heliporturi din România ar urma să fie realizate la Iași, Galați, Botoșani sau Vaslui.

Iniţial, s-a cerut ISU Botoşani să pună la dispoziţie un pătrat cu latura de 15 metri. Delegaţia IGA care a fost în control la Botoşani, a concluzionat că terenul de lângă sediul ISU, care are pe o latură 87 de metri și pe cealaltă 22 de metri, nu asigură şi acea suprafaţă de siguranţă. Practic, latura de 22 de metri ar trebuie să fie extinsă cu încă trei metri, spre calea ferată din zonă, lucru care nu s-a întâmplat încă.

Deja ai votat!
se încarcă...