Sindicalişti din educaţie se pregătesc de proteste

0

Noul An a debutat cu nemulţumiri în rândul sindicaliştilor din educaţie. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) condamnă politica de austeritate pe care noul Guvern al României intenţionează să o pună în aplicare şi se pregăteşte pentru declanşarea acţiunilor de protest în perioada următoare.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu au primit majorarea salarială la 1 septembrie 2020, Guvernul Cîţu anulându-le şi pe cele care ar fi trebuit să se aplice de la 1 ianuarie, respectiv 1 septembrie 2021.

Nu se poate să acceptăm ca educaţia să fie din nou sacrificată, ori de câte ori bugetul ţării devine insuficient pentru asigurarea cheltuielilor cu salarizarea angajaţilor din aparatul de stat. Nu este primul guvern care, atunci când vorbeşte despre austeritate sau măsuri drastice de relansare a economiei, taie adânc în veniturile angajaţilor din sistemul de educaţie. Pentru noi amânarea celor două creşteri salariale care ar fi trebuit să se aplice de la data de 1 septembrie 2020 şi de la data de 1 ianuarie 2021, raportată la scumpirea alimentelor şi a utilităţilor, înseamnă nu doar o amânare a măririlor salariale, ci o tăiere. Colegii noştri sunt, din nou, victimele unui sistem incoerent de guvernare. A fi un bun Executiv nu înseamnă să tai de pe listă sau să amâni, ci înseamnă să găseşti cea mai bună soluţie prin care angajaţii de care ai mare nevoie, cum sunt cei din învăţământ, să nu fie afectaţi! Orice atingere de acest gen a sistemului de educaţie înseamnă şubrezirea acestuia şi o deprofesionalizare a angajaţilor săi. În aceste condiţii protestele vor fi inevitabile, iar cei care se fac vinovaţi sunt cei aflaţi la conducerea acestei ţări!”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.

“Unele drepturi salariale sunt calculate incorect”

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) Botoşani, organizaţie membră a FSLI, a precizat că angajaţii din sistem sunt nemulţumiţi şi pentru că unele drepturi salariale sunt incorect calculate. Astfel, după trei ani şi jumătate de la intrarea în vigoare a legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, drepturile salariale ale cadrelor care au dirigenţie, gradaţie de merit, care lucrează în învăţământul special sau care predau în sistem simultan sunt raportate la salariile de bază din anul 2016. Mai mult, în grila de salarizare, funcţiile didactice sunt poziţionate în pătrimea inferioară a acesteia.

Deja ai votat!
se încarcă...