Patriarhul Teoctist va fi omagiat mâine, la Tocileni şi Victoria

Locuitorii din comuna Stăuceni îl vor omagia mâine pe Patriarhul Teoctist. Pentru a marca 106 ani de la naşterea Patriarhului, vor fi oficiate slujbe la Casa Memorială din satul Tocileni şi la biserica din satul Victoria, ctitorie al Patriarhului Teoctist.

Sfânta Liturghie și slujba de pomenire vor fi oficiate la Biserica Victoria, între orele 7:30 – 11:00.

La ora 15:00, la Casa Memorială <Teoctist Patriarhul> din Tocileni, un sobor de preoți, condus de părintele protopop Petru Fercal, alături de oficialitățile locale și credincioși, va înalta rugăciuni și va fi evocată personalitatea marelui ierarh! La ora 15:45, la Victoria, se va săvârși Paraclisul Maicii Domnului, iar la sfârșit va avea loc un moment artistic. Corul <Sfântul Ioan Botezătorul>, din Botoșani, va interpreta cântece religioase și patriotice, toți cei prezenți fiind invitați la o agapă pregătită de enoriașii noștri!”, a transmis preotul Costin Andrei.

Potrivit acestuia, mâine, la Stăuceni sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să înalțe o rugăciune pentru sufletul Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, în locurile sale natale.

„Este un eveniment trecut în calendarul cultural al comunei”

Primarul Cozmin Epuraş a declarat că în fiecare an, pe 7 februarie, este omagiat cel mai de seamă fiu al comunei. „Este un eveniment trecut în calendarul cultural al comunei. Se cuvine să aducem mulțumire şi rugăciune spre pomenirea Preafericirii Sale! Este o onoare pentru comunitatea noastră că a dat ţării un Patriarh”, a mai precizat Cozmin Epuraș.

Patriarhul Teoctist s-a născut pe 7 februarie 1915, în satul Tocileni, fiind cel de-al zecelea copil al lui Dumitru și Marghioalei Arăpașu. În anul 1928, Teodor Arăpașu, pe numele de mirean, a intrat în mănăstire fiind numit frate, la Mănăstirea Vorona. PF Teoctist a fost Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în perioada 9 octombrie 1977 – 30 iulie 2007.

Deja ai votat!