Peste o mie de pensionari au sfidat pandemia din stațiune

Foto: arhivă
Foto: arhivă

Pensionarii botoșăneni au fost în stațiunile balneoclimaterice și în plină pandemie. Potrivit datelor de la Casa de Pensii, anul trecut au fost cumpărate aproape 70% din biletele de odihnă și tratament oferite.

Comparativ cu 2019 se înregistrează o scădere substanțială, dar nu critică. În anul anterior s-au vândut aproape 92% din cele 3.148 de bilete repartizate iar în 2020, în plină pandemie și cu restricții de circulație impuse, pensionarii botoșăneni au cumpărat 1.136 bilete. Din cauza crizei covid, numărul de bilete alocat anul trecut a fost la jumătate față de cel din 2019.

În anul 2020 au fost organizate efectiv 13 serii de tratament balnear din cele 19 serii programate inițial, fiecare a câte 16 zile ( 12 zile de tratament) cu bilete puse la dispoziţie, prin sistemul de asigurări sociale, de către Casa Naţională de Pensii Publice prin Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă”, se arată în raportul casei de Pensii.

Vor la Herculane, nu la Olănești

Așadar, pensionarii botoșăneni au avut la dispoziție 1.672 bilete din care au cumpărat 1.136. Biletele au fost cerute de peste 4.000 de persoane, dar vânzarea a fost împiedicată atât de restricțiile impuse de pandemie, cât și de destinațiile impuse de Casa de Pensii.

Complexurile balneare aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii sunt Amara, Bala (Mehedinţi), Bizuşa (Sălaj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Lacul Sărat (Brăila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iaşi), Olăneşti (Vâlcea), Pucioasa (Dâmboviţa), Sărata Moneteoru (Buzău) şi 1 Mai (Bihor) iar destinațiile nu sunt considerate foarte atractive.

„În completare, Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat şi contracte cu alte unităţi balneare de profil din ţară, cum ar fi Vatra Dornei, Mangalia, Neptun, Târgu Ocna, Herculane, Moneasa, Bălţăteşti, Sovata, Felix, acestea fiind şi staţiunile cele mai solicitate de către pensionari”, arată Casa de Pensii.

În cazul pensionarilor, contribuția individuală la un bilet de 16 zile este de 50% din pensia brută primită în luna anterioară celei în care se efectuează repartiția biletului.

Deja ai votat!