spot_img
luni, aprilie 22, 2024
AcasăLocal BTPeste o mie de pensionari au sfidat pandemia din stațiune

Peste o mie de pensionari au sfidat pandemia din stațiune

Pensionarii botoșăneni au fost în stațiunile balneoclimaterice și în plină pandemie. Potrivit datelor de la Casa de Pensii, anul trecut au fost cumpărate aproape 70% din biletele de odihnă și tratament oferite.

Comparativ cu 2019 se înregistrează o scădere substanțială, dar nu critică. În anul anterior s-au vândut aproape 92% din cele 3.148 de bilete repartizate iar în 2020, în plină pandemie și cu restricții de circulație impuse, pensionarii botoșăneni au cumpărat 1.136 bilete. Din cauza crizei covid, numărul de bilete alocat anul trecut a fost la jumătate față de cel din 2019.

În anul 2020 au fost organizate efectiv 13 serii de tratament balnear din cele 19 serii programate inițial, fiecare a câte 16 zile ( 12 zile de tratament) cu bilete puse la dispoziţie, prin sistemul de asigurări sociale, de către Casa Naţională de Pensii Publice prin Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă”, se arată în raportul casei de Pensii.

Vor la Herculane, nu la Olănești

Așadar, pensionarii botoșăneni au avut la dispoziție 1.672 bilete din care au cumpărat 1.136. Biletele au fost cerute de peste 4.000 de persoane, dar vânzarea a fost împiedicată atât de restricțiile impuse de pandemie, cât și de destinațiile impuse de Casa de Pensii.

Complexurile balneare aflate în proprietatea Casei Naţionale de Pensii sunt Amara, Bala (Mehedinţi), Bizuşa (Sălaj), Covasna (Covasna), Geoagiu (Hunedoara), Lacul Sărat (Brăila), Moneasa (Arad), Nicolina (Iaşi), Olăneşti (Vâlcea), Pucioasa (Dâmboviţa), Sărata Moneteoru (Buzău) şi 1 Mai (Bihor) iar destinațiile nu sunt considerate foarte atractive.

„În completare, Casa Naţională de Pensii Publice a încheiat şi contracte cu alte unităţi balneare de profil din ţară, cum ar fi Vatra Dornei, Mangalia, Neptun, Târgu Ocna, Herculane, Moneasa, Bălţăteşti, Sovata, Felix, acestea fiind şi staţiunile cele mai solicitate de către pensionari”, arată Casa de Pensii.

În cazul pensionarilor, contribuția individuală la un bilet de 16 zile este de 50% din pensia brută primită în luna anterioară celei în care se efectuează repartiția biletului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.8 °
8.6 °
86 %
1.3kmh
97 %
lun
9 °
mar
14 °
mie
20 °
joi
14 °
vin
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Numai Horea și Cloșca au rămas să vadă cum se repară școala, probabil Crișan se uita urât și e la pământ.

EDITORIAL

Nici n-a început bine campania electorală și deja ne este silă de ceea ce vedem și auzim, deși știam ce ne așteaptă. Cum deja...

EPIGRAMA ZILEI

Ai putea opri exodul Sau al nației sevraj Azi, când, hoții și norodul Trăiesc în concubinaj? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...