spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTProcurorii DNA nu vor sa-i scape din mână pe poliţiştii şpăgari

Procurorii DNA nu vor sa-i scape din mână pe poliţiştii şpăgari

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție nu vor să-i scape din mână pe polițiștii anchetați pentru luare de mită. Astfel, imediat ce Curtea de Apel Suceava a decis eliberarea din arest a celor opt polițiștii și plasarea lor sub control judiciar, anchetatorii au reacționat și au anunțat că vor modifica conținutul măsurilor preventive. Motivul principal ar fi protejarea martorilor care au dat declarații în dosar, pentru ca aceștia să nu fie influențați, și prevenirea unor alte fapte de acest gen. Prin urmare, procurorii au început să-i cheme rând pe rând pe cei opt polițiști eliberați pentru a institui noi măsuri în cazul lor. Astfel, potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA vor dispune, tot în cadrul controlului judiciar, măsura ca cei anchetați să nu se apropie de martori şi să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nici o cale.

Polițiștii aflați încă în activitate nu mai au voie să lucreze la Rutieră

Totodată, procurorii vor institui măsura ca polițiștii aflați încă în activitate (n.r. – o parte dintre cei anchetați s-au pensionat cu mai puțin de o lună înainte de percheziții) să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia au săvârşit faptele. Altfel spus, să nu mai poată lucra în cadrul Serviciului Rutier. Din cauza măsurilor privind combaterea pandemiei de Covid-19, cei anchetați nu vor fi chemați într-o singură zi pentru a li se aduce la cunoștință noile măsuri, invitațiile la sediul DNA urmând să li se transmită eșalonat, pe parcursul a trei zile.

Primul invitat la sediul DNA pentru modificarea controlului judiciar a fost comisarul Eduard Iacob. Totodată, în cursul zile de miercuri, a fost modificat controlul judiciar și în cazul lui Iulian Stelian Coșman și Cătălin Luca. Potrivit Codului de procedură penală, inculpații pot contesta noile măsuri în instanță.

20 de percheziţii organizate de procurori

Ancheta în cadrul Serviciului Rutier Botoșani a ieșit la iveală pe 2 iunie a.c., când procurorii DNA au organizat 20 de percheziții în județul Botoșani, din care una la Serviciul Rutier, iar celelalte la domiciliul unor polițiști.

Ulterior, pe 3 iunie a.c., în baza probelor administrate, Tribunalul Suceava a dispus arestarea a opt dintre polițiști, respectiv comisarul Eduard Iacob și agenții de poliție Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. Totodată, alți opt actuali sau foști agenți din cadrul Serviciului Rutier au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile. Este vorba de Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc. Principalele acuzații – luare de mită și abuz în serviciu.

Mită în produse lactate

Ancheta inițiată de procurorii anticorupție a scos la iveală și cum acționau polițiștii. Astfel, în referatul de arestare preventivă, anchetatorii au descris o serie de fapte.

„În ziua de 12.11.2020, în jurul orei 15:15, agentul de poliție Constantin Ciprian Rusu, fiind în echipaj cu agentul Neculai Robert Fecioru, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe DE 58, pe raza localităților Vlădeni-Leorda, județul Botoșani, a pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce. Abaterile constatate au fost depășire pe linie continuă precum și depășirea vitezei legale de deplasare, agentul Fecioru precizându-i conducătorului auto să aducă foloasele necuvenite pretinse, în cursul aceleiași zile, spre seară, la sediul Poliției Rutiere Botoșani, la terminarea turei de serviciu.

În cursul aceleiași zile, în jurul orei 20:30, agenții de poliție Rusu și Fecioru au primit, fiecare, de la un conducător auto, în curtea sediului Serviciului Rutier Botoșani, câte un pachet cu produse lactate, fiecare pachet în valoare de 50-60 de lei, în schimbul neaplicării sancțiunilor legale față de acesta, pentru abaterile constatate în trafic, în timpul serviciului”, se arată în referatul procurorilor.

Şofer beat lăsat să circule 

În schimb, agentul Robert Fecioru ar fi primit 100 de lei de la un șofer vitezoman, prins circulând cu o viteză de 107 km/h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km/h, sumă pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj. Inițial, agentul a completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă după ce a primit banii nu l-a amendat pe acesta, ci „a rupt și i-a dat foc cu bricheta, unui exemplar al procesului-verbal de contravenție ce trebuia înmânat contravenientului și apoi l-a aruncat, în timp ce ardea, sub autospeciala de poliție aflată în staționare, de față cu colegul său de echipaj”, se mai arată în referat.

Într-un alt caz, un agent a testat defectuos cu aparatul etilotest un șofer beat, care circula cu viteză excesivă, iar cel de la volan a rămas cu permisul de conducere și a scăpat de amendă.

Dosar penal muşamalizat

Cele mai grave fapte ar fi fost comise chiar de comisarul Eduard Iacob. Astfel, în perioada martie-aprilie 2019, acesta ar fi oprit în trafic un șofer care conducea un autovehicul neînmatriculat, pentru care a fost deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, dosar în care ofițerul a continuat să facă acte de cercetare penală.

Astfel, în încercarea de a mușamaliza cazul, ofițerul ar fi inventat un martor și a falsificat două declarații, modificând datele reale ale opririi în trafic, „după care ofițerul de poliție Iacob Florin Eduard a contrafăcut semnăturile de la rubrica „martor asistent”, de pe cele două înscrisuri oficiale, semnând în locul numitului, căruia i-a atribuit, în mod fals, această calitate”, se mai arată în actele de la dosar.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...