Botoşaniul are cea mai mică pensie medie din ţară

O nouă statistică realizată de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) demonstrează încă o dată că pensionarii botoșăneni sunt cei mai amărâți din întreaga țară, ei având de departe cele mai mici venituri. Astfel, potrivit datelor prezentate de CNPP în privinţa unei statistici despre pensiile medii pe judeţe, Botoşaniul ocupă ultimul loc, cu cea mai mică valoare. Astfel în judeţul nostru pensia medie este de 1.272 de lei. Botoşaniul este urmat de Giurgiu cu 1.280 de lei; Vrancea – 1.298 de lei; Bistrița – 1.336 de lei; Buzău – 1.389 de lei. La polul opus cu cele mai mari valori se află Hunedoara cu 2.122 de lei; București – 2.024 de lei; Brașov – 1.889 de lei; Galați – 1.732 de lei şi Prahova – 1.697 lei.

În luna iunie, în județul Botoșani erau în plată 90.673 de pensionari, care încasau în medie 1,185 de lei, în timp ce pensia medie la nivel național se situează la 1,650 de lei. Din totalul de pensionari, două treimi, 77.829, primesc pensia medie lunară de 1,272 de lei.

Pensii mici din cauza salariilor reduse 

Printre cauzele valorii mici a pensiilor plătite la Botoșani este faptul că angajații din zonă au avut, de-a lungul anilor, venituri mai reduse decât în restul țării, motiv pentru care zona a fost, este și va rămâne pentru mult timp săracă. Din cauza veniturilor modeste şi valoarea pensiilor calculate este una derizorie.

Valoarea pensiei medii în Botoşani este trasă mult în jos de faptul că o treime dintre pensionarii din judeţ beneficiază de indemnizaţii de completare până la nivelul pensiei minime. Astfel, 8.811 de botoşăneni beneficiau de pensie medie socială, de 775 de lei, care este acordată pentru persoanele care nu au stagiul minim de cotizare (15 ani).

De asemenea, faptul că judeţul Botoşani a fost şi este unul preponderent agricol se vede şi la nivelul veniturilor pensionarilor. Mai exact, 12.844 de persoane încasează o pensie medie de doar 653 de lei. Pe de altă parte, la Botoșani, cea mai mare pensie specială plătită este  43.680 de lei.

Aproape jumătate dintre angajații botoşăneni din domeniul privat lucrează pe salariul minim

Faptul că județul nostru este unul sărac este arătat și de salariile angajaților din mediul privat. Mai exact, aproape jumătate dintre angajații botoşăneni din domeniul privat lucrează pe salariul minim, 2.300 de lei brut, adică „în mână”, de 1.386 de lei.

Deja ai votat!