Federaţiile din educaţie solicită testarea elevilor de către cadrele medicale

Decizia autorităţilor de a implica profesorii în testarea elevilor pentru depistarea Covid a adus un val de reacţii. Reprezentanţii personalului din învăţământ susţin că astfel de demersuri trebuie făcute de cadre medicale, nu de dascăli.

Poziţia liderului Ligii Sindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Axinte, în privinţa testării preşcolarilor şi elevilor, este similară cu cea a conducerilor celor două federaţii sindicale din învăţământul preuniversitar. Astăzi, 10 noiembrie, Simion Hancescu, preşedintele  Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ şi Marius Ovidiu Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie  „Spiru Haret”, s-au adresat ministrului Sănătăţii, Cseke Attila – Zoltan, solicitându-i să aibă în vedere unele aspecte la elaborarea procedurii de testare a preşcolarilor/elevilor şi personalului din unităţile şcolare.

Salariaţi în pericol de contaminare 

În adresa comună transmisă, ministrului i se solicită să aibă în vedere faptul că aceste teste nu pot fi administrate preşcolarilor şi elevilor de către salariaţii din învăţământ, având în vedere riscul de contaminare la care aceştia pot fi expuşi, în absenţa echipamentului special de protecţie.

Din punctul nostru de vedere, procedura trebuie să prevadă expres că aceste teste rapide antigen din salivă sunt administrate preşcolarilor/elevilor de către personalul cabinetului medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSP. Doar în mod excepţional, acolo unde nu se poate asigura testarea de către personalul medical, aceste teste să fie administrate de către reprezentanţii legali ai preşcolarilor/elevilor, stabilindu-se prin procedură modul în care i se predau aceste teste şi cum se valorifică rezultatele testării”, se arată în adresă.

Serie de probleme aduse în prim plan 

Liderii celor două federaţii sindicale atrag atenţia că testarea preşcolarilor şi elevilor nu se poate realiza într-un anumit interval de timp anterior începerii cursurilor, într-un spaţiu special din unitatea de învăţământ deoarece în cele mai multe unităţi un asemenea spaţiu nu există. Mai mult, orice procedură de acest tip trebuie să ţină cont de condiţiile meteo din perioada următoare şi de normele de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, între care distanţarea corectă, imposibil de realizat în condiţiile aglomerării a sute de preşcolari şi elevi.

În final, ministrului i se mai transmite că cele două federaţii, precum şi personalul din învăţământ susţin importanţa predării faţă în faţă, însă desfăşurarea cursurilor cu prezenţă fizică trebuie dublată de testarea periodică gratuită a tuturor preşcolarilor/elevilor şi salariaţilor pentru depistarea virusului SARS-CoV 2.

Deja ai votat!