Profesorii nu vor să aibă responsabilităţi medicale

Anunţul vizând testarea preşcolarilor şi elevilor pentru Covid 19 de către cadrele didactice, care ar urma să beneficieze de un instructaj minim, a iscat nemulţumiri în sistemul educaţional botoşănean. Asta în condiţiile în care în unităţile şcolare există deja suficiente discuţii legate de numărul angajaţilor vaccinaţi şi al celor care refuză să se imunizeze.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, susţine că testarea ar trebui făcută de către cadrele medicale sau părinţi. „Testele de salivă sunt medicale. Nu intră în competenţa profesorilor lucrul acesta. În procedura Ministerului Educaţiei se vorbeşte despre cadrele medicale. Nu toate şcolile au însă cabinete medicale. În mediul rural, unde nu există cabinete medicale şcolare ar trebui să fie implicat medicul de familie, prin asistenţi. Mai mult, există şi asistenţi medicali comunitari, persoane care sunt plătite să aibă activitate medicală la nivelul comunelor”, a precizat Liviu Axinte.

Consider că preşcolarii şi elevii ar trebui să fie testaţi în familie”

O altă soluţie, potrivit liderului LSI, ar fi aceea ca testele să fie făcute de către părinţi pentru că în şcoli procedura ar dura foarte mult şi ar afecta activitatea didactică.

Consider că preşcolarii şi elevii ar trebui să fie testaţi în familie şi părinţii să-şi asume acest lucru. Adică, aceste teste să fie date copiilor acasă, părinţii să-i testeze şi, în situaţia în care testele ies pozitive, copiii să nu mai fie trimişi la şcoală”, a explicat Liviu Axinte.

Dată fiind starea de alertă, liderul LSI nu exclude însă posibilitatea ca profesorii să fie puşi să-i testeze pe copii, deşi nu au competenţe în acest domeniu.

Deja ai votat!