spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTLucrările la Biserica "Sfântul Gheorghe" sunt tot mai aproape de final

Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” sunt tot mai aproape de final

Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” au ajuns la un stadiu de execuţie de 80%. Acest proiect este printre puţinele de la nivelul municipiului care vor fi finalizate înainte de termenul asumat de constructor prin contract. Dincolo de ritmul bun al lucrărilor, există şi un aspect care le-a dat emoţii edililor deoarece valoarea lucrărilor a crescut cu peste două milioane de lei, ca urmare a exploziei preţurilor la materialele de construcţii şi reglementărilor vizând salariile în domeniul construcţiilor.

Majorarea valorii lucrărilor a fost votată de către consilierii locali la jumătatea lunii trecute. Dacă în anul 2019 valoarea era de 8,59 milioane de lei, aceasta a ajuns la 10,6 milioane de lei.

Toate aceste lucruri, indexarea preţurilor la materiale, ordonanţa 114 privind salariile în construcţii, toate aceste lucruri conduc la sume mult mai mari pentru confinanţare pe care trebuie să le suportăm, pentru că nu putem opri un astfel de proiect, în stadiul în care am ajuns. Și Biserica <Sfântul Gheorghe> este unul dintre aceste exemple. Trebuie să susținem investiția, să o terminăm, chiar dacă sumele sunt mari”, a precizat primarul Cosmin Andrei.

Biserica pusă în valoare de lumini

Botoşănenii care au ajuns în zona centrală a oraşului s-au convins că lucrările sunt avansate. Mai mult, pe timpul nopţii biserica este luminată, semn că nu va mai dura mult timp şi lucrările vor fi finalizate.

Potrivit specialiştilor care monitorizează acest proiect, ultima mare intervenţie asupra bisericii s-a făcut în anul 1912, când Nicolae Iorga, marele istoric botoşănean, era ministrul Cultelor. „Biserica a avut în secolul XVII – XVIII un diaconicon (nişă situată pe peretele de sud al Altarului, unde se păstrau veşmintele liturgice – n.r.), o să-l marcăm pe trotuar, să vadă lumea. Şi turnul clopotniţă, care a fost până la 1912, chiar la intrarea de Nord, s-au găsit fundaţii, îl  vom marca în pardoseală cu alt tip de finisaj, ca lumea să înţeleagă ce modificări şi ce istorie a avut această frumoasă biserică. I-am spus şi lui ÎPS Teofan, ne dorim să fie grădina Maicii Domnului în jurul bisericii. Este supremul, mai mult decât grădina Maicii Domnului nu există ca frumuseţe de parc”, declara în aprilie 2021, Constantin Firtea, unul dintre specialiştii care monitorizează derularea lucrărilor.

Lucrările la biserica emblemă a oraşului au început în august 2020

Lucrările la Biserica „Sfântul Gheorghe” au început pe 10 august 2020. Reabilitarea bisericii se realizează printr-un proiect cu finanțare europeană în valoare de 1,56 milioane de euro. Conform contractului, lucrările trebuie finalizate până la data de 10 august 2022.

Acest contract a fost câştigat de asocierea de firme LDC Trust Construcţii MV – Mateo Rustic Construct, subcontractanţi fiind firmele Test Prima şi Energoice.

Contractul de finanţare a fost semnat în februarie 2018, finanţarea fiind asigurată în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020. De la semnarea contractului, municipalitatea a organizat cinci licitaţii, ultima procedură fiind şi cea la care a fost desemnat câştigătorul.

Biserica „Sfântul Gheorghe” este monument istoric, ctitorie a Doamnei Elena Rareş, fiind datată în anul 1551.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...